Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Važno

Piletić objasnio izmjene zakona koje se odnose na roditelja njegovatelja

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić istaknuo je na konferenciji za novinare da je na sjednici Vlade bilo riječi o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi u okviru kojega se mijenja status roditelja njegovatelja. 

Proširili smo razloge za priznavanje tog prava, kazao je Piletić. Prema izmjenama zakona, krug korisnika za koje se može ostvariti pravo na status roditelja njegovatelja i njegovatelja proširuje se u odnosu na osobu koja ima poremećaj autističnog spektra četvrtog stupnja. Također se proširuje i krug korisnika prava na status roditelja njegovatelja i njegovatelja i na bračnog i izvanbračnog druga te životnog ili neformalnog životnog partnera roditelja djeteta s teškoćama u razvoju ili osobe s invaliditetom, dodao je.

Napomenuo je i da se povećavaju naknade roditeljima njegovateljima. Za prvu kategoriju naknada (u protuvrijednosti kuna) povećana je s 4.000 na 5.000, druga kategorija sa 4.500 kuna na 6.000 i treća kategorija za roditelja njegovatelja s dvoje ili više djece s teškoćama ili osoba s invaliditetom sa 6.000 na 7.500 kuna. U eurima to su sada iznosi 663 za prvu kategoriju, 796 za drugu, te 995 za treću kategoriju.

– Deset mjeseci produžit će se status roditeljima njegovateljima nakon smrti djece s teškoćama ili osoba s invaliditetom. To je također bio naš i dogovor da kroz sljedeće izmjene zakona o socijalnoj skrbi to upravo omogućimo. Na prijedlog organizacija civilnog društva i roditelja njegovatelja omogućili smo kroz zakon i obavljanje poslova svim onima koji imaju status roditelja njegovatelja i to putem ugovora o djelu i autorskog ugovora, istaknuo je te potom objasnio izmjene u vezi s institutom zabilježbe u sustavu socijalne skrbi.

Izvor HRT

Please follow and like us: