Subota, 13 srpnja, 2024
Važni datumi

Upamti da je svatko različit… i u tome smo svi isti.

Kromosomi su sitne nakupine bjelančevina u ljudskoj stanici koje u sebi nose na tisuće gena i u njima su zapisane sve naše nasljedne karakteristike. Boja očiju, boja kose, oblik lica, oblik brade, zakrivljenost usana, oblik ušiju i nosa, visina, oblik tijela, kovrčava ili ravna kosa, sklonost debljanju. Inteligencija, kreativnost, fizička spretnost, metabolizam, impulzivnost, inertnost, karakterne specifičnosti.

Ljubav, empatija, prihvaćanje, poštivanje, uvažavanje i briga jednih o drugima nisu sadržane u tim stanicama već se razvijaju i oblikuju dolaskom na ovaj svijet. Na svijet pun različitosti, zanimljivosti, novosti i osebujnosti. Na svijet pun različitih kromosoma koji su opet tu da djeluju kao jedno. Da rastu, odgajaju i oblikuju kao jedno. Kao jedno koje poštuje, zagovara ravnopravnost, prihvaća različitost i pronalazi najbolje u svakom.

Kromosomi dolaze u paru, a u svakoj stanici nalaze se ukupno 23 para. 1959. godine, na 21. paru kromosoma otkriven je još jedan kromosom. Jedan za kojeg danas sa sigurnošću možemo reći da donosi nešto više od „fizičkih karakteristika“. Donosi rast i razvoj za svakog čovjeka, donosi sreću u malim stvarima, donosi toplinu i prihvaćanje, donosi velik osmijeh, topli zagrljaj i ruku prijateljstva. Baš takvim karakteristikama svjedočimo svakodnevno te zbog njih s velikom ljubavlju i obilježavamo današnji dan. S ciljem da podsjetimo kako su jedinstveni, marljivi, empatični, inteligentni, kreativni, pažljivi, topli, tvrdoglavi, uporni, snažni i odvažni. Važni za ovaj svijet pun različitosti, a u srcima jednakosti.

Obilježavajući ovaj dan, podsjećamo i na važnost pružanja podrške osobama s različitim teškoćama te njihovim obiteljima. Udruga Srce osnovana je 2005. godine te je prva i jedina Udruga na području Grada Svetog Ivana Zeline, okolnih naselja i Općine Bedenica koja kontinuirano pruža socijalne usluge i razvija aktivnosti za djecu s teškoćama, osobe s invaliditetom i njihove obitelji. Udruga djeluje u vlastitom prostoru koji je opremljen i prilagođen osobama s invaliditetom sukladno važećim europskim standardima. U nepunih 19 godina, svakodnevno djeluje za dobrobit, ravnopravnost i aktivno uključivanje djece i mladih s teškoćama u razvoju, osoba s invaliditetom bez obzira na vrstu i stupanj invaliditeta, učenika s teškoćama, roditelja i obitelji djece i mladih s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Također, suradnju kontinuirano ostvaruje i s općom populacijom koju čine: djeca, mladi i odrasle osobe, romska djeca i mladež, djeca iz obitelji korisnika sustava socijalne skrbi, osobe starije životne dobi, volonteri, udruge i građanske inicijative, odgojno-obrazovne ustanove i odgojno-obrazovni djelatnici, ustanove socijalne skrbi i zdravstva, djelatnici u socijalnoj skrbi i zdravstvu, tijela državne, regionalne i lokalne uprave i njihovi djelatnici, poslovne organizacije, poslodavci, ali i srednji poduzetnici te obrtnici.

Udruga je članica Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida, Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Hrvatskog saveza za rijetke bolesti, Hrvatske mreže za suzbijanje siromaštva – Bilo naroda, Međunarodne organizacije Samaritan International i Hrvatske mreže volonterskih centara. Udruga Srce prepoznatljiva je organizacija na lokalnom i regionalnom području te kao primjer dobre prakse djeluje i međunarodno kroz aktivno članstvo u međunarodnoj organizaciji Samaritan International gdje svojim radom promiče jednake mogućnosti i sudjeluje u kreiranju i donošenju politika.

Udruga pruža široku lepezu usluga koje su od velikog značaja za unapređenje kvalitete života i socijalnog uključivanja korisnika u zajednicu:

1.            Podrška djeci s teškoćama

–              Usluge terapije senzorne integracije

–              Radno – terapijski postupci

–              Usluge logopeda

–              Psihološka podrška

–              Socijalni pedagog

–              Dječje grupne radionice

–              Pomoć u učenju

2.            Podrška osobama s invaliditetom

–              Program usluga za osobe s invaliditetom – Klub Srce

–              Usluga osobne asistencije

–              Osnaživanje za svijet rada

–              Psihološka podrška

3.            Podrška članovima obitelji

–              Psihološka podrška

–              Informiranje o pravima i uslugama

–              Razvoj i provođenje aktivnosti programa rastimo zajedno Plus

Tekst napisala Doroteja Filipančić, bacc.occup.therap. Radni terapeut Udruge Srce

Please follow and like us: