Subota, 13 srpnja, 2024
Važni datumi

Svjetski dan radne terapije

27. listopada obilježava se svjetski dan radne terapije.

Radni terapeuti pomažu ljudima sa smanjenim tjelesnim i mentalnim sposobnostima da budu što samostalniji i da se što bolje uključe u normalan život. Naime, mnoge ozljede i bolesti sustava za pokretanje, živčanog sustava i drugih tjelesnih sustava ostavljaju trajne posljedice, zbog kojih je teško obavljati svakodnevne aktivnosti – od kretanja i održavanja osobne higijene do obavljanja posla, razonode i druženja. Radni terapeuti pomažu ljudima kako bi sve to mogli ponovno raditi unatoč ograničenim sposobnostima.
Radni terapeuti rade organiziraju i vode radno-terapijske radionice: likovne, glazbene i druge, organiziraju razne oblike druženja: tribine, proslave, predstave, organiziraju posjete kinu, kazalištu ili odlazak u crkvu itd. Sve te aktivnosti moraju biti pomno odabrane, usmjerene prema jasnim radno-terapijskim ciljevima te prilagođene potrebama i interesima svakog pojedinog pacijenta, kako bi mu omogućile sadržajniji i kvalitetniji život.
Radni terapeut procjenjuje ograničenja i preostale sposobnosti pacijenta kako bi mogao izraditi program radne terapije. Ciljevi terapije usmjereni su prema sve većoj sposobnosti za brigu o sebi (hranjenje, higijena, odijevanje itd.) i samostalnosti u vođenju domaćinstva te uključivanju u posao i slobodne aktivnosti. Prilikom terapije radni terapeut pomno prati pacijentove reakcije i napredak kako bi prema potrebi mogao prilagođavati program. U cjelokupni program terapije uključuju članove obitelji i surađuju s drugim zdravstvenim osobljem – fizioterapeutima, medicinskim sestrama, liječnicima i psiholozima.
Radni terapeuti rade u bolnicama, rehabilitacijskim ustanovama, domovima umirovljenika i ustanovama za osobe sa smetnjama u razvoju. Neke vrste radne terapije provode u posebno prilagođenim prostorijama. Na primjer, u prostorijama gdje se pacijenti okupljaju radi kreativnih aktivnosti ili u kuhinjama gdje uvježbavaju samostalnu pripremu hrane. Međutim, budući da moraju pomoći pacijentima da budu što samostalniji u okruženju gdje inače žive i rade, dio terapije provode na različitim mjestima – u pacijentovu domu, na stubištu ili u trgovini.
Svim radnim terapeutima želimo sretan njihov dan!

Please follow and like us: