Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Uncategorized

PROTIV SMJEŠTAJA U INSTITUCIJE “Život u zajednici omogućuje osobama s intelektualnim teškoćama da ostvare svoje potencijale”

U Hrvatskoj se osobama s intelektualnim teškoćama i dalje nameće institucionalni smještaj, koji ih izolira od šire zajednice. To ograničava njihovu sposobnost da sudjeluju u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu, te ih često dovodi u nepovoljne uvjete života i skrb, navode iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre

Na više lokacija u Puli od 14. do 17. ožujka održane su javne prezentacije radi podizanja svijesti javnosti o pravu na život u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama, kao dio javne kampanje projekta “Unapređenje i širenje usluga izvaninstitucijske skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama na području urbane aglomeracije Pula”.

Kako javljaju iz Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre, “naši sugrađani mogli su nas vidjeti, informirati se i popričati s nama na lokacijama u Rojcu, Portarati te tržnici na Verudi i centru grada.

Javne prezentacije i nastupanje u javnosti su nam važni jer doprinose promicanju svijesti, informiranju javnosti, osobnom razvoju osoba s intelektualnim teškoćama te promociji naše organizacije koja se bavi ovim pitanjima.

– Ovim aktivnostima doprinosimo podizanju svijesti o društvenim pitanjima i problemima vezanim uz prava osoba s intelektualnim teškoćama te želimo doprinijeti stvaranju promjena u društvu. Želimo istaknuti da je pravo na život u zajednici važno jer je svaka osoba vrijedna i jedinstvena te ima pravo na potpuno sudjelovanje u društvu. Život u zajednici omogućuje osobama s intelektualnim teškoćama da ostvare svoje potencijale i doprinesu društvu na način koji odgovara njihovim sposobnostima i interesima, poručuju iz Udruge.

Naglašavaju da se u Hrvatskoj, osobama s intelektualnim teškoćama i dalje se nameće institucionalni smještaj, koji ih izolira od šire zajednice. To ograničava njihovu sposobnost da sudjeluju u društvenom, kulturnom i gospodarskom životu, te ih često dovodi u nepovoljne uvjete života i skrb.

Pravo na život u zajednici, kako navode, podrazumijeva pravo svake osobe da živi slobodno i samostalno, sa svojom obitelji ili zajednicom koju odabere, te da sudjeluje u svim aspektima društvenog života.

– Osobe s intelektualnim teškoćama trebaju pristupiti različitim oblicima podrške i usluga u zajednici kako bi mogle živjeti neovisno. Ovo uključuje podršku u obrazovanju, zapošljavanju, stambenom smještaju, zdravstvenoj zaštiti, kulturi i slobodnom vremenu. Kada su osobe s intelektualnim teškoćama uključene u zajednicu, to ne samo da poboljšava njihovu kvalitetu života, već također stvara bogatije i inkluzivnije društvo za sve nas, naglašavaju.

Pravo na život u zajednici jedno je od ključnih načela Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom. Mnoge zemlje diljem svijeta su priznale ovaj princip te su usmjerene na promicanje uključivanja i sudjelovanja osoba s intelektualnim teškoćama u zajednici. Međutim, i dalje postoji puno posla kako bi se osiguralo puno poštivanje i primjena ovog prava u praksi.

– Naša udruga kroz svoje aktivnosti kontinuirano doprinosi ostvarivanju ovoga prava za osobe s intelektualnim teškoćama te potiče druge dionike u društvu na aktivnije uključivanje u ostvarivanje njihovih prava, zaključuju u Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

izvor: istra24.hr

Please follow and like us: