Subota, 13 srpnja, 2024
UncategorizedVažni datumi

Obilježavamo Svjetski dan sindroma Down

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

Obilježavanjem Svjetskog dana sindroma Down želi se upoznati i upozoriti na ovaj poremećaj te potaknuti na veće poštivanje prava ljudi s Downovim sindromom, potaknuti razumijevanje i nastojanje za poboljšanjem njihovog položaja u društvu. Odgovornost za to leži u nadležnim državnim institucijama, organizacijama civilnog društva i svima nama. Oni su topli, dobrodušni, vedri, veseli, komunikativni, mogu biti kreativni, kopiraju ponašanje svoje sredine. No, međutim čitav život potrebna im je njega i pomoć.

 Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape jer ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo. Udruga OSIT iz Bjelovara poslala nam fotografije svojih članova, oni su simpatični, vrlo emotivni, uporni i posebno naši, naglasili su iz OSIT Bjelovar.

Marina RašanMIMI, naša mala šefica. Iako s teškoćama s govornom, Mimi bez ikakvih problema komunicira sa svima. Mimi sve razumije, otvorena je za nova prijateljstva, prva pruža ruku i prilazi. Živi gotovo potpuno samostalno u kućanstvu s bratom Ivanom. Mimi zna i radi kućne poslove, održava higijenu prostora u kojem boravi ali i odjeće i obuće te osobnu higijenu. Zna pripremati tople napitke, čaj ili kavu, a uz malu asistenciju Mimi zna ispeći pizzu, ili štrudlu. Dolazak u Udrugu joj puno znači, tu ima svoje prijatelje ali i svoju veliku simpatiju, svog Nenu! Voli crtati i obožava svoju sestru, AJU, kako je ona zove, koja Mimi vodi na razna mjesta te joj kupuje lijepu odjeću i obuću koju si Mimi izabere.

Tin Ivančić, simpatičan i izuzetno inteligentan. Kao i svi mladi obožava mobitel, društvo, prati društvene mreže, ima svoj profil i puno prijatelja s kojima komunicira. Voli gledati akcijske i filmove. Pravi je zavodnik te ne rijetko zavodi dvije tri djevojke u isto vrijeme. Uvijek je lijepo dotjeran, obrijan i uredan. Tin voli šetati i biti na otvorenom, često s društvom ide na kavu ili kolače u grad. Voli biti glavni u društvu, a najviše voli biti DJ te svima nama puštati glazbu za ples. Tin voli dolaziti u udrugu jer tu ima prijatelje i iz škole, pa često o tome razgovaraju.

Nikolina Cindrić, je prava šminkerica. Obožava lijepu odjeću, lijepe torbice i cipelice, uvijek ima dotjerane i nalakirane nokte te novu frizuru. Kada dođe kod nas, kao da je došla s modne piste. Obožava svoju sestru Suzanu, koja joj je uzor u svemu. Voli slušati glazbu i ponekad zaplesati, Uvijek je nasmijana i vesela, osim ako ju netko ne naljuti, tada zna biti opasna. Uživa u Tinovoj pažnji i njihovim razgovorima. Dugo je članica udruge i obožava doći na druženja, ali ipak najviše voli kada svi idemo na kavicu u grad.

Ivana Hanak, još jedna šminkerica. Kada dođe u udrugu obavezno se prošeće i napravi krug oko sebe, kao na modnoj pisti. Ivana voli glazbu i ples i uživa kada je neka zabava. I ona uživa u Tinovoj pažnji i kada ju on vodi ruku pod ruku. Ivana voli ići na izlete u prirodu, voli pecanje i sport, i naravno kavicu u kafiću. Baš lijepo crta i pomaže u kulinarskim radionicama. Ivana je dugogodišnja članica udruge i rado dolazi te sudjeluje u svim aktivnostima.

Please follow and like us: