Utorak, 27 veljače, 2024
Okrugli stolUncategorized

II. okrugli stol u sklopu projekta “Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama (OSIT) Bjelovar održala je završni, II. okrugli stol u sklopu projekta “Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“, iz Javnog poziva “Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga”.

Bila je to prilika za prezentaciju sadržaja i aktivnosti projekta te povratne reakcije i impresije sudionika.
Cilj projekta je demonstrirati da osobe s intelektualnim teškoćama imaju sposobnosti za učenje i obavljanje jednostavnih poslova. Važno je uključiti ih u društvo, jer kroz priliku za zapošljavanje ili volontiranje, žele biti prihvaćeni.

– Mi u Udruzi za osobe s intelektualnim teškoćama vrlo smo aktivni u zagovaranju njihovih prava. Svjesni smo da dobre želje nisu dovoljne i da je potrebno djelovati. Uvjeren sam u rezultate našeg projekta i vjerujem da smo uspjeli skrenuti pažnju javnosti na sposobnosti i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama. Ne tražimo sažaljenje, već priliku za promjene, istaknuo je Mario Blaha, voditelj udruge.

Naglašeno je kako poslodavci prepoznaju vrijednosti osoba s intelektualnim teškoćama te da su svjesni njihovih ograničenja, smatraju ih vrijednom radnom snagom. Pa ipak, mali je postotak zapošljavanja takvih osoba.
U sklopu projekta, članovi udruge su obavljali različite poslove, uključujući uredske zadatke i poslove, te pripremu i posluživanje napitaka.

U svrhu promocije snimljeni su kratki filmovi u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“, Crvenom križu, kafiću Times, restoranu Franz, Cartasu i agenciji za PR i marketing Colloco.  

Primijećeni su pomaci u zapošljavanju članova udruge, uz podršku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i sudjelovanje u lokalnim projektima.

– Moram priznati da nam Hrvatski zavod za zapošljavanje izlazi ususret putem poticajnih mjera za zapošljavanje u javnim radovima. Dobivamo određenu kvotu za zapošljavanje naših korisnika kod nas, što za njih predstavlja dvostruku korist. Dolaze kod nas na aktivnosti, istovremeno rade i zarađuju financijska sredstva koja im omogućuju nešto više. Također, imamo jednu korisnicu koja sudjeluje u Projektu Zaželi, financiranom od strane Grada Bjelovara. Time, osoba s potrebama pruža pomoć nekome drugome u još većoj potrebi. Imamo i jednog člana koji već dugi niz godina samostalno živi i brine se za svoju obitelj, a sada radi u poduzeću Komunalac. To su ohrabrujući pomaci, iako, svjesni smo da je put težak, naglasio je Mario Blaha tajnik i voditelj projekta.

Please follow and like us: