Četvrtak, 30 studenoga, 2023
DogađajiIskustvaUncategorized

“Drugo lice Ivice” zanimljivo predavanje za učenike

“Drugo lice Ivice” naziv je predavanja koje je tajnik udruge OSIT Bjelovar Mario Blaha na Danima slobodne nastave održao u Ekonomskoj i birotehničkoj školi Bjelovar. Tema koja progovara o osobama s intelektualnim teškoćama zainteresirala je čak 142 učenika. Nakon tri godine pauze, održano je 15 zanimljivih predavanja.

Mi smo škola koja u razredima ima osoba s invaliditetom, no imamo i učenika s autizmom. Drago nam je bilo ugostiti Ivicu kojega svi dobro znamo. Naime, Ivica se jako često može sresti ispred vrata škole gdje redovito dolazi već godinama. Cilj nam je, pričati o različitostima te kod naših učenika razbiti predrasude o osobama s invaliditetom i osobama s teškoćama. Na taj način želimo razvijati empatiju, inkluziju i uključenost u društvo, ne samo kod učenika, veći i kod nastavnika – istaknuo je ravnatelj Štefanec.

Ekonomska i birotehnička škola poznata je po Danima slobodne nastave, ona je među prvima u Hrvatskoj ponudila svojim učenicima drugačije načine stjecanja znanja, a koji izlaze iz okvira klasične učioničke nastave. Prvi Dani slobodne nastave održani su 1993. godine, a za njih je zaslužan bivši ravnatelj Ekonomske i birotehničke škole Bjelovar profesor Vojislav Kranželić. S obzriom na pauzu zbog covida, maturanti su tek sada prvi put mogli doživjeti Dane slobodne nastave. 

Iznimno smo zahvalni što nas je ravnatelj pozvao, što smo mogli prezentirati rad naše udruge i što je predavanje izazvalo veliki interes učenika. Na predavanju smo nastojali približiti svakodnevne izazove s kojima se sureću osobe s intelektualnim teškoćama – rekao je Blaha. Ideju za ovo predavanje dala je profesorica Balić, koja je volonterka u udruzi OSIT Bjelovar.

Važno je istaknuti da Ekonomska i birotehnička škola svake godine organizira huanitarne akcije i rado pomaže potrebitima.

Please follow and like us: