Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Sport

U Lipiku prve Igre u bazenu za osobe s intelektualnim teškoćama: 

Ekipa Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac iz Orahovice pobjednik je prvih Međužupanijskih igara osoba s intelektualnim teškoćama “Ljetni Bljesak 2023.” koje su u ponedjeljak 24. srpnja održane na bazenima u Lipiku.

Ekipa u kojoj su natjecali Mihael Stanić, Josip Šimatović, Valerija Cukor, Kristina Odobašić i Davor Hlavati, a koju su vodili Marin Milovac, Suzana Knežević i Ivona Žagar osvojila je u ukupno pet igara čak 80 od maksimalnih 100 bodova, 6 više od drugoplasirane ekipe Inkluzija Pakrac-Lipik koja je vrlo uspješno organizirala ove igre.

Na pobjedničkom postolju završila je i kombinirana ekipa UOIT Vretenac Slatina te Latica, Udruga roditelja djece i osoba s posebnim potrebama Pakraca i Lipika.

Pehare, medalje, priznanja i vrijedne turističke nagrade su im uručili Vinko Kasana, gradonačelnik Lipika koji je ranije i svečano otvorio ove igre, te Matija Brinjak, predsjednik Centra za inkluziju Pakrac-Lipik i Neda Miščević koja je prije 10 godina, 2013. inicirala osnivanje Udruge za promican je inkluzije koja je u Pakracu. 

Na ovim Igrama sudjelovalo je ukupno 11 ekipa iz 8 županija koje su se natjecale u pet igara u i oko bazena, a ovo su ujedno bile prve igre takvog tipa koje su za osobe s intelektualnim teškoćama organizirane u vodi odnosno u bazenu. 

Korak do medalje plasirale su se dvije ekipe iz Bjelovarsko-bilogorske županije, ekipa Bjelovar i Korak dalje Daruvar, a sudjelovale su još ekipe iz Međimurske, Karlovačke, Virovitičko-podravske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske županije i Grada Zagreba.

Pobjednici nisu krili zadovoljstvo postignutim rezultatom, ali i organizacijom ovih Igara koje su održane pod sloganom “Budi IN, budi INkluzivan”.

– Drago nam je da smo po prvi put imali priliku sudjelovati na ovakvim igrama koje su organizirane u bazenu. Nismo imali neke posebne pripreme jer se nismo imali gdje pripremati, ali to se nije primijetilo u igrama. Svi natjecatelji su jako sretni i pod dojmom su. Moram posebno pohvaliti organizaciju koje je bila na vrhunskom nivou i sretni smo što smo bili dio ovih Igara – rekla je Ivona Žagar, voditeljica poludnevnog boravka u Udruzi. 

– Kao prvo, hvala organizatoru na pozivu, prezadovoljan sam rezultatom, organizacija je savršena i nadam se da se vidimo i na godinu – dodao je Marin Milovac, volonter u ovoj Udruzi.

Koliko je ekipa iz Orahovice bila dominantna potvrđuje podatak da su bili najbolji u 3 od ukupno 5 igara. 

Osim natjecanja i igara koje su bile prilagođene osobama s intelektualnim teškoćama, a koje je osmislio Matija Brinjak, odlika cijelog ovog dana bila je odlična atmosfera, puno smijeha i dobrog raspoloženja natjecateljice i natjecatelji, ali i njihovi voditelji koji su uživali u kupanju i dobroj glazbi uz koju su i zaplesali. 

Iako je sa svojih 75 godina bila najstarija sudionica, najrasplesanija je definitivno bila gospođa Vera Glavičić koja se natjecala za Inkluziju Pakrac-Lipik. Rodom iz Čabra, živjela je u Splitu, zatim u Inkluziji u Šibeniku i Sisku, a 31. prosinca 2022. došla je u Lipik.

– Jako sam htjela doći ovdje i vidjeti Nedu i Pegija, jako sam sretna, lijepo mi je ovdje, igramo igre i zabavljamo se, rekla je gospođa Vera. 

Centar za inkluziju Pakrac-Lipik na ovom području djeluje već 10 godina, ranije pod imenom Udruga za promicanje inkluzije. Centar trenutno ima 36 korisnika i zapošljava 23 osobe. Podrška korisnicima je organizirana u Lipiku u jednoj kući i jednom stanu te u Pakracu u dvije kuće i četiri stana. 

Uz zahvale gradovima Lipiku i Pakracu i Požeško-slavonskoj županiji koji su podržali organizaciju Igara, Matija Brinjak se u ime organizatora zahvalio i volonterima, posebno mladima iz Rukometnog kluba Pakrac. 

– Nakon iscrpnih par dana priprema  i ovako umoran, zahvaljujem se svima na dolasku. Kao inicijator ovih igara zaista sam prezadovoljan koliko korisnici imaju strpljenja u svim igrama.  Moje viđenje svega je da je prošlo sve bez ikakve greške.  Čestitam pobjednicima i želim  svima sve najbolje u radu. Vidim da će ovaj događaj u Hrvatskoj biti još prepoznatljiviji jer svi su bili iznenađeni organizacijom i igrama i sljedeće godine vidimo se u još većem broju jer nakon današnjeg dana, poručio je Brinjak.

Izvor mojportal.hr

Please follow and like us: