Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Sport

Članovi udruge OSIT Bjelovar aktivno obilježili Hrvatski olimpijski dan (HOD)

Svake se godine, na dan utemeljenja HOO-a 10. rujna, organizira Hrvatski olimpijski dan kojim se promiče olimpijski pokret, a građane potiče na bavljenje sportskim aktivnostima. Ujedno se promiču olimpijska načela izvrsnosti u svakom području, razumijevanje, mir i solidarnost među ljudima kao sastavnice olimpijskog djelovanja. Programom se jednako potiču pojedinci i skupine, sportske zajednice i udruge, škole i učilišta, vrtići, jedinice lokalne i područne samouprave, društva sportske rekreacije i drugi. Simbol proslave olimpizma ove tradicionalne manifestacije je bijela majica kao „zastava prijateljstva“. Svi članovi udruge u Bjelovaru obukli su bijele mjice i okušali se u nekim olimpijskim disciplinama. Sve informacije oko tog dana pročitao je Marko Šepak, a mala olimpijada započela je boksom. Okušali su se u dizanju utega i kraljici sportova atletici, bacajući koplje. Sudeći po fotografijama moramo priznati da su dobro zabavili.

Počeci olimpijskih igara odvijali su se u Olimpiji na grčkom poluotoku Peloponezu. Bila su to sportska natjecanja koja su prema mjestu održavanja dobila naziv igre olimpijade.

Nitko ne zna kada su počele, ali prvi pisani trag potječe iz 776. godine pr.K. Igre su se održavale na istom mjestu svake četiri godine, a to četverogodišnje razdoblje dobilo je naziv olimpijada te je predstavljalo jedinicu vremena. Naime, vrijeme se tada češće mjerilo u olimpijadama nego u godinama.

Hrvatski olimpijski odbor utemeljen je 10. rujna 1991. godine. Privremeno priznanje Međunarodnog olimpijskog odbora uslijedilo je 17. siječnja 1992. godine što nam je omogućilo sudjelovanje na 16. zimskim olimpijskim igrama u Albertvilleu i 25. ljetnim olimpijskim igrama u Barceloni. Konačno priznanje uslijedilo je 24. rujna 1993. godine.

Please follow and like us: