Utorak, 16 travnja, 2024
Saznaj višeVažni događaji

Ovu subotu Bjelovar je domaćin 12. sportskih susreta osoba s intelektualnim teškoćama Hrvatske

Hrvatski savez udruga osoba s intelektualnim teškoćama u suradnji s Udrugom osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar organizira 22. travnja 2023. u Bjelovaru 12. Sportske susrete udruga osoba s intelektualnim teškoćama, u sklopu trogodišnjeg programa (2020. – 2023.) Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pod nazivom „Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove III“.

Događaj je to na kojemu se očekuje više od 200 sudionika, a prijave su stigle iz Istre (Pula, Poreč, Labin..) Rijeke, Zadra, Zeline, Đurđevca, Koprivnice, Vukovara, Daruvara, Čakovca, Krapine, Križevaca, Karlovca, Čazme, Đakova, Orahovice, Ludbrega, Siska, Slatine, Slavonskog Broda, Šibenika, Varaždina, Nove Gradiše i naravno, Bjelovara.

Riječ je o izuzetno važnoj manifestaciji na nacionalnoj razini u kojoj se prije svega želi naglasiti značaj inkluzije.

Sportske igre osoba s intelektualnim teškoćama pružaju priliku za inkluziju, što znači da su osobe s intelektualnim teškoćama uključene u zajednicu i sudjeluju u aktivnostima zajedno s drugim osobama. To pomaže uklanjanju stigme i predrasuda prema osobama s intelektualnim teškoćama. Naime, samo natjecanje ne promovira rezultat, već je riječ između ostalog, o tjelesnoj aktivnosti i vježbanju, što može poboljšati zdravlje i dobrobit osoba s intelektualnim teškoćama, a pomoći će u sprječavanju raznih bolesti te poboljšanju općeg zdravstvenog stanja osoba s intelektualnim teškoćama. Uz to, radi se i o socijalizaciji i zabavi, sportske igre omogućuju osobama s intelektualnim teškoćama da se povežu s drugim osobama i izgrade nove prijateljske odnose s ciljem razvoja socijalnih vještina i samopouzdanja. U neku ruku to je osnaživanje, takav događaj kroz igru i zabavu pomaže osobama s intelektualnim teškoćama da se osnaže i razviju samopoštovanje. Kroz sudjelovanje u sportskim igrama, mogu razviti vještine i sposobnosti koje će im pomoći u drugim aspektima života.

I ono što je najvažnije – promocija. Sportske igre osoba s intelektualnim teškoćama značajno mogu pomoći u podizanju svijesti o važnosti inkluzije i jednakosti za sve ljude, bez obzira na njihove sposobnosti. Zato dođite i vi, podržite ovaj važan dan za sve osobe s intelektualnim teškoćama i navijajte iz svega glasa. Početak je planiran za 11 sati ispred Dvorane europskih prvaka, na adresi Poljana dr. Franje Tuđmana 10, Bjelovar.

Please follow and like us: