Utorak, 16 travnja, 2024
Riječ stručnjaka

Glazba kao terapijsko sredstvo u udruzi OSIT Bjelovar

Tekst napisala Ivana Smola Anđal radni terapeut u udruzi OSIT Bjelovar

Što je to glazbena terapija i kako ju provodimo u našoj udruzi?

Glazbena terapija ili muzikoterapija je liječenje glazbom odnosno terapijsko korištenje glazbe i njezinih elemenata (zvuk, ritam, melodija, harmonija itd.) u svrhu postizanja fizičkih, emocionalnih, mentalnih, društvenih i kognitivnih potreba. Sve to bez ciljanog razvijanja osobnih glazbenih vještina pjevanja ili sviranja.

Oduvijek se smatralo kako je glazba hrana za dušu i tijelo. U povijesti je bila i ostala pokušaj da se u sklopu određenih rituala otjeraju bolest i smrt, a imala je glavnu ulogu u obredima ozdravljenja. Također se smatralo kako glazba ima natprirodne moći, da potiče sklad neba i zemlje, te predstavlja neopisiv način uživanja.

Glazba djeluje izravno na naš autonomni živčani sustav, dovodeći do različitih autonomnih tjelesnih reakcija, što znači da za razumijevanje glazbe na tjelesnoj razini nije potrebna inteligencija. Na isti način dopire do osobe sa teškim intelektualnim oštećenjem i do visoko obrazovanog profesora.

Provode je glazbeni terapeuti, a to su uglavnom liječnici različitih specijalizacija, medicinske sestre, fizio i radni terapeuti, rehabilitatori, logopedi, psiholozi itd. Smatra se kako je najefikasniji utjecaj glazbe u procesu liječenja upravo onda kada se glazba izvodi uživo, stoga je poželjno da glazbeni terapeut zna svirati jedan instrument.

Liječenje glazbom

Primjenjuje se u liječenju svih kategorija psihijatrijskih, intelektualnih i razvojnih poremećaja, kod autizma, kod osoba s poremećajem govora, sluha, vida i drugih vrsta oštećenja. Primjenjuje se kod djece i odraslih, individualno i u grupi, u bolničkim i izvanbolničkim uvjetima. Osim psihijatrije sa uspjehom se primjenjuje i u drugim granama medicine: neurologiji, onkologiji, pedijatriji, fizikalnoj medicini, kardiologiji, ginekologiji, endokrinologiji i rehabilitaciji.

Metodu muzikoterapije bira terapeut. Receptivnom metodom pacijenti dolaze u kontakt sa glazbom putem slušanja nekog glazbenog primjera koji mu pomaže da postigne željeni terapijski efekt. Dok kod aktivne metode korisnik aktivno sudjeluje u glazbenim aktivnostima pjevanjem ili sviranjem (štapići, zvečke itd.). Upravo se ritmom može potaknuti osjećaj za vrijeme i prostorne odnose, a pjevanjem vježbati pamćenje. Osmišljene su kako bi pozitivno utjecale na  promjene u ponašanju i raspoloženju, stjecanju vještina, razmišljanju i izražavanju emocija. Uz pomoć glazbe nastoji se postići relaksacija, smanjenje napetosti mišića, reducirati anksioznost, poboljšati verbalizaciju i međuljudski odnosi, povećati motivacija, poboljšati sliku o sebi i to na način koji najbolje odgovara pojedinoj osobi.

Umjetnost kao terapija

Umjetnost je oduvijek bila terapijska, ali od svih umjetničkih grana, glazba je ta koja najviše potiče mentalnu osviještenost, kognitivne funkcije, svijest o sebi i sadašnjem vremenu, utječe na samopoštovanje, percepciju boli, upravljanje stresom te brojna druga stanja i bolesti. U glazbi mogu uživati osobe s malo ili bez glazbenog obrazovanja, kao i pojedinci s bogatom glazbenom podlogom. U glazbi se može uživati kao zasebnom umjetničkom entitetu ili u kombinaciji s tekstovima, s plesom ili kao dio vizualnog podražaja ( pozadinska glazba u filmovima). Zato je ona fleksibilni terapijski medij kroz koji se javlja osobni rast i promijene u ponašanju, pobuđuje misli i emocije.

Glazba razvija potencijal za ostvarenje bolje osobne i socijalne integracije, a samim time i kvalitete života. Zato se veselimo svakoj noti, zvuku, pjesmi i uživamo u tome.                    Svaki naš dan počinje i završava s glazbom. Od ulaska u „najveseliji kombi“ u kojem se ori pjesma do povratka kući istim tim kombijem. Vrijeme koje korisnici provode u udruzi prožeto je raznim žanrovima glazbe, od zabavne, rocka, popa, narodne muzike, klapske pjesme do dječjih pjesama i ozbiljne glazbe, a nerijetko se i zdušno zapleše do probijanja znoja! Dakle, glazba je sastavni dio svakoga našeg dana i kao što kineska poslovica kaže: „Glazba potječe iz srca ljudskih bića. Kada su emocije rođene, izražavaju se zvukovima, a zvukovi rađaju glazbu.“ Posebno smo sretni što imamo mogućnosti  jednom tjedno provoditi glazbene radionice uz stručno vodstvo profesorice glazbene kulture i terapeuta. Njima se korisnici posebno vesele i s nestrpljenjem ih iščekuju. Please follow and like us: