Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Priče

Ovi terapeuti imaju četiri noge

Malo drugačiji terapeuti pomagati će štićenicima udruge OSIT Bjelovar!

Od davnina je poznata uloga životinja u životu ljudi. Uglavnom nama najbliži su psi. Oni reagiraju na dodir, gestu, osmijeh i pogled te prihvaćaju osobu koja za njih pokaže zanimanje, njima nije važno ima li osoba koja se njima bavi neke motoričke, jezično-govorne ili komunikacijske poteškoće. Postoje brojne studije kako životinje svojom neposrednošću i kontaktom pozitivno utječu na raspoloženje, komunikaciju i oporavak nakon teških bolesti i stanja. Konji su isto tako dobri terapeuti. Članovi udruge osoba s intelektualnim teškoćama iz Bjelovara započeli su novi ciklus suradnje s Kasačkim klubom Bjelovar. Riječ je o radionicama koje će se provoditi minimalno jednom tjedno, a usmjerene su na upoznavanje štićenika s konjima te svim zadacima, postupcima i radnjama vezanima uz brigu o njima i prostoru u kojem žive i borave.

Pitali smo Vandu Canjuga mag. psych. iz Saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama koje su dobrobiti za štićenike kada je riječ o sličnim aktivnostima

„Istraživanja ali i iskustva pokazala su da hipoterapija osim utjecaja na neuromotoriku pozitivo utječe na razvoj samopouzdanja, naime osobu se uči pouzdati u sebe i svoje sposobnosti te se u procesu veseli napretku. Rade se vježbanje samokontrole, odnosno kontrola vlastitog tijela i svih osjetila, opuštanje mišića, svjesnost trenutka, poboljšanje socijalnih vještina. Vježba se u grupi, osoba izražava vlastite potrebe i potencijalne strahove, dijele iskustva s drugima i tako se članovi grupe međusobno povezuju. To je odlična motivaciju ali i stjecanje novih vještina i želja za daljnjim učenjem. Sama aktivnost provodi se u prirodi uz životinju mirne i blage naravi, što doprinosi psihološkom blagostanju.“

U radionicama sa štićenicima u Kasačkom klubu raditi će Sandra Cerjanec i instruktorica Petra Krešić.

Tajnik i voditelj udruge OSIT Bjelovar Mario Blaha, ne krije zadovoljstvo

„Prvi susreti biti će usmjereni na upoznavanje s konjima i prostorom, a postepeno će se početi i s hipoterapijom. Korisnik ove terapije sjedi na konju bez sedla, i na taj način se bolje prenose ritmičke oscilacije koje stimuliraju pokrete zdjelice što je izuzetno potrebno svima nama, a pogotovo nekim našim članovima koji imaju problema s kretanjem lokomotornim sustavom.”

Terapija potpomognuta životinjama poznata je metoda tretmana i rehabilitacije kod mnogih bolesti i stanja, čime životinja postaje važan pokretač pozitivnih ponašanja koji uzrokuje pozitivne promjene u ponašanju i zdravlju. Mnogi znanstveni radovi ističu važnost pozitivne povratne informacije nakon ove ali i sličnih terapija sa životinjama. Uočeno je znatno smanjenje simptoma te poboljšanje kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama. Slične terapije namijenjene su djeci i odraslima s teškoćama u razvoju i ponašanju, zlostavljanoj djeci, djeci s posebnim potrebama, osobama oboljelima od raka ili drugih teških bolesti te kod osoba koje se bore s bilo kakvim oblikom posljedica trauma. Od samih početaka razvoja ljudskog društva u različitim civilizacijama stvorena je snažna veza između ljudi i životinja.  U tom cilju usmjerena, planirana i strukturirana intervencija koju provodi ili nadgleda stručnjak dokazano dovodi do pojačanog oslobađanja endorfina i serotonina – neurotransmitera koji poboljšavaju raspoloženje za samo 5 minuta provedenih u društvu neke životinje. Zato ovakva aktivnost za korisnike koji nemaju kućnoga ljubimca znatno može pomoći djelujući na psihu pružajući im utjehu ali i priliku za druženje.     

Please follow and like us: