Ponedjeljak, 15 travnja, 2024
Okrugli stolProjekti

Poziv na Okrugli stol na temu „Važnost socijalizacijskih aktivnosti u svrhu rehabilitacije osoba s intelektualnim teškoćama”

Okrugli stol na temu Važnost socijalizacijskih aktivnosti u svrhu rehabilitacije osoba s intelektualnim teškoćama, održati će se u danas 21/02/2023 s početkom u 15:00 sati u Puli u Dnevnom boravku CGU Rojc (prizemlje). Okrugli stol dio je u okviru javne kampanje projekta Unapređenje i širenje usluga izvaninstitucijske skrbi za osobe s intelektualnim teškoćama na području urbane aglomeracije Pula.

Naime, u okviru usluge poludnevnog boravka u Puli, kao dio naših nastojanja za unapređenjem socijalne uključenosti, mentalnog zdravlja te općenito kvalitete života naših korisnika, organiziramo dnevne socijalizacijske aktivnosti koje su prilagođene njihovim interesima i mogućnostima. Socijalizacijske aktivnosti su vrlo važne u svrhu rehabilitacije osobe s intelektualnim teškoćama. Osobe s intelektualnim teškoćama često imaju otežano razumijevanje i usvajanje društvenih normi i običaja, što može dovesti do osjećaja izolacije, nesigurnosti i nespremnosti za sudjelovanje u društvenim aktivnostima. Stoga, socijalizacijske aktivnosti, koje uključuju razne oblike socijalne interakcije s drugim ljudima, su od velike koristi za osobe s intelektualnim teškoćama.

Ove aktivnosti imaju za cilj pomoći osobi da razvije vještine društvene interakcije, nauči pravila ponašanja u različitim društvenim situacijama te stekne samopouzdanje u odnosu na druge ljude. Osim što pomažu u razvoju socijalnih vještina, socijalizacijske aktivnosti također doprinose poboljšanju fizičkog zdravlja, emocionalne stabilnosti i poboljšanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama. Sudjelovanje u različitim aktivnostima doprinosi i u smanjenju stresa, povećanju samopouzdanja i samopoštovanja te razvijanja pozitivnog stava prema sebi i drugima.

Socijalizacijske aktivnosti uključuju razne vrste aktivnosti poput interakcije s drugim ljudima, igre, sportove, zajednički izlete u okolicu, kulturne aktivnosti, volontiranje i drugo. Tijekom ovih aktivnosti, osoba s intelektualnim teškoćama u praksi usvaja kako razgovarati s drugima, kako slušati druge, kako se ponašati u grupi, kako se nositi sa stresom i frustracijom te kako izgraditi kvalitetne međuljudske odnose.

Konačno, socijalizacijske aktivnosti su ključne za uspješnu rehabilitaciju osoba s intelektualnim teškoćama jer osiguravaju sigurno i poticajno okruženje za razvoj socijalnih vještina, poboljšanje kvalitete života i integraciju u društvo.

Na temu važnosti socijalizacijskih aktivnosti u svrhu rehabilitacije osoba s intelektualnim teškoćama, na okruglom stolu govoriti će stručnjaci i praktičari koji će iznijeti pozitivne primjere iz prakse.

Ulaz je slobodan svim zainteresiranim osobama.

Ukoliko ste zainteresirani javite se:
  – Ozren Catela, predsjednik, ozren@uoiti.hr, 095 242 55 56
– Nataša Milohanović, voditeljica projekta, natasa@uoiti.hr

Please follow and like us: