Utorak, 27 veljače, 2024
Najave događaja

“Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku”

Poziv na II. Okrugli stol, kao dio projekta iz Javnog poziva, “Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga” u organizaciji Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar. Cilj javnog poziva je promovirati aktivnosti koje provode udruge u području cjeloživnotnog obrazovanja i stjecanja novih vještina.

Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga kroz projekt „Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku“ progovara kroz brojene aktivnosti. Riječ je o projektu Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske udruge odnosa s javnošću i Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar, kojim se želi skrenuti pozornost na marginaliziranu skupinu ljudi. Njihov oblik invaliditeta, bez specifičnih pokazatelja, najčešće stigmatizira tu populaciju osoba s invaliditetom. Cilj je pokazati da osobe s intelektualnim teškoćama imaju sposobnosti naučiti i raditi jednostavne poslove. Nužno je takve osobe uključiti u društvo jer upravo kroz priliku dobivanja posla, bilo da je riječ o zapošljavanju ili volontiranju, oni žele biti prihvaćeni.

Uz to, daje im se mogućnost i prosperitet, a raste im samopouzdanje i vjera u život. Sretni su i ponosni. Stečenim kompetencijama i iskustvom lakše se mogu uključiti na burzu rada te na taj način  privređuju i osjećaju se korisnima. Ako im pružimo priliku, bez sažaljenja, mogu se osamostaliti, postati samostalni te izaći će iz sustava, što je iznimno važno. Dug je to proces ali zahvaljujući ovakvim projektima osobe s intelektualnim teškoćama lakše će svoje mjesto naći u društvenoj zajednici. Zato osobe s intelektualnim teškoćama ne sažalijevajte već im svi zajedno dajmo priliku.

U sklopu projekta snimljeni su spotovi sa štićenicima koji imaju zadatak motivirati poslodavce.
II. Okrugli stol održat će se u prostorijama Gradskog crvenog križa Bjelovar 30. siječnja u 10.00 sati. Voditelj projekta je Mario Blaha, tajnik Udruge OSIT Bjelovar.

Osit Bjelovar, Ne tražimo sažaljenje, tražimo priliku
Mihael i Sanja
Marina i Emanuel
Tin i Ivana
Nenad i Samuel
Marko i Anita
Marija i Mario
Ilijana i Mirna
Please follow and like us: