Utorak, 16 travnja, 2024
Kulinarstvo

Učenici s teškoćama iz TUPŠ-a Bjelovar prvi će u Hrvatskoj obavljati stručnu praksu u jednom hotelu

Sjajne vijesti stižu iz Turističko ugostiteljske i prehrambene škole Bjelovar koja ne prestaje iznenađivati uspješnim projektima. Ovoga puta riječ je o projektu pod nazivom “Praksa i za nas”, a partner u projektu ponovo je Obrtnička škola Osijek. Projekt je odobren, a financiran u iznosu od 65.300 kuna sredstvima Ministarstva turizma i sporta u svrhu promocije i jačanja kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2023. godini. Više o projektu otkriva Tanja Bedeković, po zanimanju socijalna pedagoginja, a u školi radi kao stručna suradnica edukacijsko-rehabilitacijskog profila i to isključivo s učenicima s teškoćama.

– Projekt prvenstveno za cilj ima promociju i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u svrhu razvoja turizma. Projekt je namijenjen isključivo učenicima koji se školuju za zanimanja pomoćni kuhar i slastičar, pomoćni krojač i pomoćni konobar. Za one koji ne znaju, to su učenici koji se školuju u posebnim razrednim odjelima, po posebnom programu s najčešće blažim intelektualnim teškoćama. U razredu ih može biti najviše deset, naša škola ima takvih pet razreda, od prvog do trećeg razreda u kojima se školuju 43 učenika – rekla je Bedeković.

Treba naglasiti da Turističko ugostiteljska i prehrambena škola ima najviše učenika s teškoćama u županiji odnosno njih čak 80. Dio je integriran u redovnim razrednim odjelima, a dio je u posebnim.

Uz Obrtničku školu Osijek, partnera u projektu ima i iz gospodarskog sektora.

– To su osječka pivovara, bjelovarska pivovara Zeppelin gdje će se učenici upoznati s tehnološkim procesom proizvodnje piva. Tu je i hotel Lišanj koji nam je omogućio da učenici obavljaju stručnu praksu u trajanju od 40 sati. U projektu sudjeluje pet nastavnika, u Obrtničkoj školi Osijek sudjeluju kolegica socijalna pedagoginja kao voditeljica projekta, kolegica koja radi s pomoćnim krojačima i kolega koji predaje kuharstvo, a u našoj školi voditeljica projekta sam ja i kolega Igor Grgić kao mentor kuharima – dodaje.

Otkriva Bedeković i glavni cilj ovog hvalevrijednog projekta.

– Glavni cilj projekta je jačanje kompetencija učenika i to kroz suradnju s poslodavcima u turizmu i ugostiteljstvu kako bi učenici stekli dojam o radu u hotelskom objektu kao i o načinu njihovog rada. Ovo je način da se učenicima s teškoćama pokaže da je rad u turizmu i ugostiteljstvu nakon završetka škole moguć i poželjan. Mi zapravo želimo javnosti pokazati da su učenici s teškoćama jednako vrijedni i zainteresirani za posao kao i svi ostali učenici nakon završetka školovanja – kaže Bedeković.

Posebno je u cijeloj priči važno spomenuti da je hotel Lišanj iz Novog Vinodolskog prvi hotel u Hrvatskoj koji je pristao učenicima s teškoćama pružiti priliku za stručnu praksu. Veliki je to uspjeh za nastavnike koji dugi niz godina pokušavaju ostvariti takvu suradnju.

– Kolega koji sudjeluje sa mnom u projektu Igor Grgić i ja već godinama zajedno pokušavamo ostvariti suradnju s hotelima koji bi primili učenike na praksu koji se školuju za pomoćna zanimanja. Međutim, sve je to bilo bezuspješno. Veliki broj učenika njihova profila nema priliku uopće raditi u ugositeljskom objektu jer ih voditelji ne žele primiti što im naravno otežava pronalazak posla nakon završetka škole kao i konkretno uključivanje u tržište rada – dodaje.

Na sreću, ne razmišljaju svi direktori isto.

– Ovaj projekt nam je omogućio da se prijavimo i ostvarimo suradnju s hotelom Lišanj čiji je direktor odmah pristao na suradnju. Stoga se želim zahvaliti gospodinu Radakoviću koji je pristao na projekt. Ovo je prvi put u našoj državi da učenici s teškoćama obavljaju stručnu praksu u jednom hotelu – rekla je Bedeković.

Ostaje nada da će ovakav pozitivan primjer biti korak naprijed u razmišljanjima ljudi s predrasudama.

– Smatram da je projekt korak naprijed u razmišljanju ljudi s predrasudama jer planirana suradnja s poslodavcima će putem dodijeljenih mentora obogatiti znanje, kompetencije učenika i olakšati im prijelaz iz škole na tržište rada. Zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu je već nekako ograničeno jer sve smo više svjedoci uvoza radne snage iz inozemstva, a zapravo mi imamo dosta kvalitetan kadar koji završava srednju školu, no u nemogućnosti su pronaći posao u svojoj struci – zaključuje.

Izvorni tekst i slike pogledajte na klikni.hr

Please follow and like us: