Utorak, 16 travnja, 2024

RADIONICE

Kreativna radionica za tate i djecu

U petak 28. listopada u Udruzi Radost održana je 1. kreativna radionica za tate i djecu. Planirano je 10 kreativnih radionica koje za cilj imaju provođenje kvalitetnog vremena djece s očevima, druženje djece s vršnjacima, organiziranje igara, natjecanja, izrada kreativnih radova. Nositelj aktivnosti je Marija Ostojić, U petak 28. listopada u Udruzi Radost održana je 1. kreativna radionica za tate i djecu. Planirano je 10 kreativnih radionica koje za cilj imaju provođenje kvalitetnog vremena djece s očevima, druženje djece s vršnjacima, organiziranje igara, natjecanja, izrada kreativnih radova. Nositelj aktivnosti je Marija Ostojić, univ.bacc.praesc.educ. Na prvoj radionici, nakon upoznavanja, djeca su opisivali svoje tate te ga nacrtali kao superheroja. Poslije toga, za zadatak su imali izraditi figuricu superheroja. Zajedno su izrađivali vlastitog superheroja po uputama izvoditeljice aktivnosti. Radionica je završena uz igru prepoznavanja tata gdje su djeci bile zatvorene oči te su opipom morali „pronaći“ svog tatu. Radionica je bila popraćena ugodnom dječjom glazbom. Radionice su dio projekta „Ravnopravno roditeljstvo – MOJ TATA JE IN“ financiranog od strane Središnjeg ureda za demografiju i mlade. Partneri na projektu su Osnovna škola Vladimir Nazor Ploče i Centar za socijalnu skrb Ploče.

Osvrt na edukativnu radionicu “Multimodalni pristup čitanju osoba s višestrukim teškoćama”

Povodom Mjeseca hrvatske knjige (15. 10. – 15. 11.) i Međunarodnog mjeseca svjesnosti o potpomognutoj komunikaciji (listopad) održana je 20. 10. 2022. u Enteru (prostor Kampusa) edukativna radionica MULTIMODALNI PRISTUP ČITANJU OSOBA S VIŠESTRUKIM TEŠKOĆAMA. Organizatori su bili Knjižnica i čitaonica “Fran Galović” Koprivnica i Udruga za pomoć osobama s intelektualnim teškoćama “Latice”.  Radionicu su vodile Martina Celizić, mag. rehab. educ.  i Ivana Rogar Gojević, prof. rehabilitator iz Dnevnog centra za rehabilitaciju djece i mladih “Mali dom Zagreb”. Prezentirale su kako multimodalnim pristupom pismenosti i čitanju postići napredak na  rehabilitaciji djece s višestrukim teškoćama, tj. različitim senzoričkim oštećenjima (vida, sluha, udruženim oštećenjem sluha i vida) i utjecajnim/višestrukim teškoćama (intelektualne, motoričke, zdravstvene, ponašajne).

Ne postoji jedinstvena metoda i pristup koji je primjenjiv za svaku osobu s višestrukim teškoćama. No edukacijske potrebe djece s višestrukim teškoćama također se zasnivaju na pismenosti kao osnovnom ljudskom pravu i načinu koji omogućuje dijeljenje informacija i način je interakcije sa svijetom. Za razliku od koncepta koji svodi pismenost na vještine pisanja i čitanja, u multimodalnom pristupu koncept pismenosti se zasniva na korištenju svih primjerenih načina komunikacije kako bismo razumjeli drugu osobu i kako bi ona nas razumjela. Pismenosti smo  izloženi od rođenja, a učimo/primamo informacije  tijekom cijelog svog života različitim kanalima – vizualnim, slušnim, taktilnim, kinestetskim. Radi se o tzv. ekološkom pristupu koji integrira pismenost u aktivnosti svakodnevnog života te podiže kvaliteta života (tzv. ekološki pristup s adaptacijom i prilagodbom te učenjem u prirodnom okruženju).

Radionici je prisustvovalo tridesetak sudionika s područja Koprivničko-križevačke županije – stručnjaka iz centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju iz Koprivnice i Križevaca, odgajatelja iz dječjih vrtića, stručnih suradnika u nastavi iz osnovnih škola, knjižničara i članova udruga. Svi su oni s velikim zanimanjem upoznali i asistivnu tehnologiju, tj. pomagala za potpomognutu komunikaciju, kao i edukativne materijale, između ostaloga i priče u pristupačnim i prilagođenim formatima koje za djecu s višestrukim oštećenjima izrađuju stručnjaci iz Malog doma Zagreb. Ukratko su im predstavljena i pomagala za čitanje Knjižnice i čitaonice „Fran Galović“ (reproduktori zvuka, povećalo) i priručnik Multimodalni pristup interakciji i komunikaciji osoba sa senzoričkim i drugim utjecajnim/višestrukim teškoćama  jedne od voditeljica radionice, Martine Celezić.

Radionica se održala u okviru projekta “Knjižnica – prijateljsko mjesto za osobe s teškoćama čitanja” koji financiraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Koprivnica i Knjižnica i čitaonica “Fran Galović“ Koprivnica kao nositelj projekta. Dva su osnovna cilja ovog projekta. Prvi cilj je ukazati na potrebu sustavne i organizirane društvene podrške i pomoći osobama različitih dobi koje ne mogu čitati crni tisak na standardan način. Drugi cilj je ukazati na potrebu veće vidljivosti knjižnične ponude zvučnih knjiga, pomagala (asistivne tehnologije) i obrazovno-kulturnih programa kojima se promoviraju alternativne mogućnosti čitanja kao temeljne vještine i sposobnosti za što kvalitetniji osobni život, kao i uključivanje u društvo.

Crowdfunding

Udruga „Maslačak” Križevci je 14. listopada 2022. održala radionicu “Crowdfunding”,  u prostoru Kozmološkog centra Udruge P.O.I.N.T. Križevci. To je bila posljednja, 12. radionica u okviru EU projekta „Budimo ruka podrške”.  . 

Teme radionice su bile: uvod u grupno financiranje (crowdfunding), načela izrade kampanje, tehnički aspekti vođenja kampanje te grupni rad na elementima kampanje. 

Radionicu je vodio Robert Pašičko, stručnjak sa puno iskustva u grupnom financiranju, kreator brojnih kampanja i jedan od pokretača Crowdfunding akademije. 

Na radionici su sudjelovali zaposlenici i osobe za zastupanje iz Udruge „Maslačak” Križevci kao nositelj projekta, Udruge „Mali princ” Đurđevac i OSIT Bjelovar kao partneri te Centar za mlade Križevci kao suradnici na projektu. 

Sudionici su tijekom radionice dobili sliku grupnog financiranja, vidjeli primjere dobre prakse, a uz praktične vježbe te prezentacije svog rada u grupama osmislili vlastite kampanje grupnog financiranja koje se uz doradu mogu primijeniti u praksi.

Trajanje projekta je 12 mjeseci te su se kroz to vrijeme osposobili predstavnici OCD-a za prikupljanje sredstava te transparentno vođenje organizacija, osnažili za razvoj socijalnih usluga i pružanje učinkovitih odgovora u kriznim situacijama te osvijestiti lokalnu zajednicu o važnosti OCD-a i uslugama koje one pružaju posebno uslijed kriznih situacija.

Projekt se provodi s ciljem razvoja OCD-a na području Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije i ublažavanja problema nastalih u kriznim situacijama.

Ukupna vrijednost projekta je 413.397,82 HRK, a sufinanciran je sredstvima Europske unija iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020 u iznosu 351.388,15 HRK te sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.