Subota, 13 srpnja, 2024
Događaji

Za primjer drugima: Učenici iz Širokog Brijega izrađuju slikovnice o svojim prijateljima s teškoćama

„Osjeti knjigu riječ po rič“ naziv je međudržavnog projekta koji zajednički provode Kulturna ustanova „Mato Lovrak“ iz Velikog Grđevca i Udruga „Sretno dijete“ iz Širokog Brijega koja okuplja entuzijaste iz tamošnje Prve osnovne škole, jedne od najvećih škola u BiH. U projekt su uključeni i učenici tamošnjeg Čitateljskog kluba koji su ovoga tjedna, tijekom prvog susreta u Velikom Grđevcu sudjelovali u brojnim aktivnostima, kao što su radionice, kvizovi i slično, a predstavili su i svoja dva jedinstvena projekta.

Slikovnica o Ivi

-U našoj školi u Širokom Brijegu djeluje i poseban Odjel za djecu s teškoćama u kojem je trenutno 16 učenika s asistentima i sedmero njih bez mogućnosti integracije. U razred ide i Iva, djevojčica s cerebralnom paralizom koja je učenike iz našeg Čitateljskog kluba inspirirala da napišu i oslikaju slikovnicu „Mala Iva u svijetu štiva“. U njoj je prava Iva glavna junakinja. Iva, inače, obožava slušati priče – otkriva nam Miro Naletilić, knjižničar u Prvoj osnovnoj školi iz Širokog Brijega.

Slikovnica o Ivi postala je hit i prodala se u nekoliko tisuća primjeraka. Sav novac od prodaje učenici i nastavnici uložili su u opremanje školske knjižnice. To je mjesto pak postalo omiljeni kutak u širokobriješkoj školi nakon što je preseljeno na novu lokaciju i otvoreno za sve učenike, uključujući i one s posebnim potrebama.

-Naš Odjel učenika s teškoćama nalazi se u prizemlju, dok je knjižnica bila smještena na prvom katu. Zbog njih smo je odlučili preseliti do njihove učionice, u staru školsku kuhinju. Zahvaljujući entuzijazmu i donacijama, u tome smo uspjeli tako da danas imamo inkluzivnu knjižnicu u koju rado dolaze u djeca s teškoćama u razvoju – kaže nastavnica Mara Bošnjak.

A ondje je uvijek živo te se svaki dan nešto radi i stvara. Nakon hit slikovnice o Ivi, članovi Čitateljskog kluba našiljili su pera i bojice te krenuli u izradu nove knjižnice – „Dobro došli u carstvo štiva!“

-Riječ je zapravo o inkluzivnom kalendaru u kojem su istaknuti datumi na koje podižemo svijest o pojedinim bolestima i teškoćama, od Dana gluhih i nagluhih osoba do Dana osoba s Down sindromom. Ova slikovnica je posebna po tome što svaki od tih datuma i teškoću pojašnjava naš učenik koji se s istom bori. Dakle, slikovnica je personalizirana, a likovi u njoj stvarna su djeca – priča Miro Naletilić.

I ovaj jedinstveni uradak učenici su sami ispisali i iscrtali, a u školi kažu kako je savršen jer djeca bez teškoća jako dobro poznaju svoje prijatelje s teškoćama i u svemu su im podrška.

Najveći uspjeh

-U našoj školi ostala djeca prihvaćaju te učenike i nikada nećete čuti da o njima nešto ružno govore ili im se rugaju. Baš naprotiv, kad vide svoju prijateljicu s Downovim sindromom, oni će je zagrliti. I to je zapravo naš najveći uspjeh – priča nastavnica Mara Bošnjak.

U Velikom Grđevcu oduševljeni su aktivnostima svojih partnera iz Širokog Brijega pa će i Kulturna ustanova „Mato Lovrak“ ubuduće biti inicijator sličnih aktivnosti. Neke su već provedene. Prošli je tjedan tako u Lovrakovom centru održana projekcija filma „Vlak u snijegu“ prilagođena gluhim i nagluhim osobama, a u planu je i izdavanje publikacije nalik širokobriješkoj.

-Radit ćemo na tome kako bi naši Ljuban, Pero, Draga i ostali junaci iz djela Mate Lovraka bili dostupni i pristupačni i djeci s posebnim potrebama – kazala je ravnateljica Kulturne ustanove „Mato Lovrak“ Zvjezdana Galkowski.

Nakon radionica i okruglog stola o inkluzivnim knjižnicama u Velikom Grđevcu, u sklopu projekta „Osjeti knjigu riječ po rič“ u planu je još čitav niz drugih aktivnosti. Tako će, među ostalim, kroz projekt biti kupljena informatička oprema za provedbu projektnih aktivnosti, knjige na Brailleovom pismu za slijepe i slabovidne te info ploča taktilnog reljefnog tipa koja će biti postavljena u Lovrakovom centru u Velikom Grđevcu, dok bi škola u Širokom Brijegu trebala dobiti novi radio.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Please follow and like us: