Subota, 13 srpnja, 2024
DogađajiOkrugli stol

U Umagu održan okrugli stol na temu Inkluzivne socijalne usluge–podrška djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama  

U Umagu je, u četvrtak, 19. listopada 2023., u okviru javne kampanje projekta „Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga“ Centra za inkluziju i podršku u zajednici i uz podršku Grada Umaga, održan okrugli stol na temu Inkluzivne socijalne usluge – podrška djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s intelektualnim teškoćama.

Osnovna svrha okruglog stola bila je okupiti zainteresirane dionike s lokalnog područja, predstaviti primjere institucionalnih i izvaninstitucionalnih programa i usluga za djecu s teškoćama u razvoju te odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, primjere dobre prakse te raspraviti mogućnosti i ciljeve koje su u zajedničkom interesu za unapređenjem položaja ove kategorije u lokalnoj zajednici.

Okrugli stol započeo je prezentacijama trenutnog stanja i aktivnosti koje u području skrbi o djeci s teškoćama u razvoju i osobama s intelektualnim teškoćama provode umaški vrtići, osnovne škole, Udruga „Pružam ti ruku“ te Dnevni centar za rehabilitaciju Pula i Dnevni centar za inkluziju Buje, kao vanjski dionici koji pružaju skrb korisnicima s područja Umaga.

Ovaj događaj dio je javne kampanje podizanja svijesti o pravu na život u zajednici osoba s intelektualnim teškoćama pod nazivom “Doprinosim”, a provodi se u okviru projekta “Razvoj, širenje i unaprjeđenje kvalitete izvaninstitucijskih socijalnih usluga Centra za inkluziju i podršku u zajednici”. Osim cilja stvaranja boljih uvjeta za život djece s teškoćama i osoba s invaliditetom u zajednici, dodatni cilj ovih aktivnosti je osvijestiti i senzibilizirati opću i stručnu javnost, obitelji osoba s intelektualnim teškoćama te lokalne donositelje odluka o pravima osoba s intelektualnim teškoćama, u prvom redu o pravu na život u zajednici te s tim povezanim temama, a posebice o važnosti i dostupnosti izvaninstitucijskih socijalnih usluga, važnosti procesa deinstitucionalizacije, samozastupanju osoba s intelektualnim teškoćama te prikazu primjera dobre prakse.

Kako se moglo čuti na okruglom stolu, organizacija rada i uvjeti rada u ustanovama Grada Umaga je kvalitetna i pruža visoke standarde kada je u pitanju rad s djecom s teškoćama. U svim umaškim ustanovama zaposleni su stručni suradnici, a polaznici vrtića i učenici u osnovnim školama, u slučaju potrebe imaju osigurane pomoćnike. Također, suradnja s ustanovama i udrugama koje se bave djecom s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom je dobra i kvalitetna, međutim područje na kojem je potrebno uložiti dodatne napore je širenje i razvijanje inkluzivnih usluga u zajednici, a sve s ciljem stvaranja uvjeta za zapošljavanje onih osoba s invaliditetom čije zdravstveno stanje to omogućava. Za realizaciju tog plana potrebno je senzibilizirati i poslodavce. Također, navedena je potreba žurnog organiziranja Dnevnog centra za inkluziju na području Umaga, budući će u narednih nekoliko godina desetak učenika s teškoćama u razvoju završiti školu te će biti potrebno osigurati prostor u kojem će provoditi dnevne aktivnosti. Trenutno osobe s intelektualnim teškoćama borave u Dnevnom centru za inkluziju Buje, ali kada taj broj poraste, trenutni prostori u Bujama će biti nedovoljno veliki za prijem svih korisnika. Također, zaključeno je da je na području Umaga, u narednom periodu potrebno stvoriti uvjete za razvijanje usluge organiziranog stanovanja u zajednici, budući da već sada tu uslugu građani s područja Umaga koriste u drugim gradovima, a cilj je uslugu stanovanja organizirati što je bliže mjestu prebivališta.

Izvor vijesti Grad Umag

Please follow and like us: