Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Događaji

U Istri usluga osobne asistencije pruža se od 2019. godine

Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama u Istri pruža se od 2019. godine. Naime, kroz ukupno 2 projekta koja su trajala u razdoblju od 2019. – 2021. godine te nastavak istih od 05/2021. – 01/2023. godine Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre te Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO pružile su podršku, odnosno uslugu osobne asistencije za više od 40 osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjima, na području Istarske županije, a radi unapređenja njihove socijalne uključenosti i kvalitete života, kroz zapošljavanje osobnih asistenata. Osobna asistencija osobama s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te intelektualnim teškoćama pruža podršku u provođenju aktivnosti svakodnevnog življenja i samozbrinjavanja u trajanju do 20 sati tjedno. Za zadnja dva projekta osigurani su iznosi bespovratnih sredstava od 254.947,91 € od čega 85% sredstava sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a 15% Republika Hrvatska iz Državnog proračuna.

Kroz period od četiri godine udruge su stekle važno iskustvo u pružanju ove usluge čime smo pokazali koliko ova usluga može olakšati i oplemeniti život osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u svakodnevnom životu nailaze na brojne probleme u zadovoljavanju osnovnih životnih potreba te značajno ovise o pomoći svoje okoline što ih sprječava da postanu ravnopravni članovi društva. Naime, ova usluga osobi s invaliditetom omogućuje da sama odlučuje o sadržaju i načinu obavljanja svakodnevnih aktivnosti te stvara uvjete da ima jednake mogućnosti za aktivno sudjelovanje u životu zajednice kao i osobe bez invaliditeta, bez  opterećujuće ovisnosti o članovima svoje obitelji i prijatelja, dakle ova usluga je izvaninstitucijska usluga u punom smislu riječi. Osobni asistenti pružaju podršku u obavljanju svakodnevnih aktivnosti poput osobne brige (higijena, pomoć pri ustajanju iz kreveta i odlasku u krevet, pomoć pri odijevanju i svlačenju, pomoć pri hranjenu, priprema obroka i sl.), pomoć pri sitnim kućanskim poslovima, pomoć pri nabavi namirnica, potrepština, pomoć prema fizičkim potrebama (pomoć pri telefoniranju, transfer krevet – kolica i sl.), obavljanje administrativnih poslova (odlazak liječniku, odlazak u banku, odlazak u poštu, dostava i podizanje razne dokumentacije i sl.), pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije i pratnja i pomoć u različitim socijalnim aktivnostima radi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena što je veoma važno za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama.

Projekt “Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim teškoćama u Istri II” provodi se od 26.05.2021. do 26.01.2023.
Nositelj projekta je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

Projekt “Usluga osobne asistencije za osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjem u Istri II” provodi se od 24.05.2021. do 21.01.2023.
Nositelj projekta je Centar za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO, a partner na projektu je Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Istre.

Organizacija ovog događaja financirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali
2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. Više o fondovima EU: www.strukturnifondovi.hr i www.esf.hr

Please follow and like us: