Utorak, 16 travnja, 2024
Bitni datumDogađaji

“Terapija šake” – Stručna edukacija u Bjelovaru


Povodom Dana radne terapije, koji se ove godine obilježava 27. listopada, Dom za odrasle osobe Bjelovar, organizirao je stručnu edukaciju i radionicu s temom “Terapija šake”. Edukaciju i praktičnu radionicu vodio je Marko Grgić, bacc.therap.occup. s velikim inozemnim iskustvom na području radne terapije koji trenutačno radi u Njemačkoj. Na edukaciji su uz domaćine, radne terapeutkinje iz Doma za odrasle osobe Bjelovar, sudjelovali radni terapeuti iz organizacija i ustanova koje djeluju u Bjelovaru te članice stručne službe udruge OSIT Bjelovar. “Lijepo je čuti primjere dobre prakse iz EU koji se kod nas nažalost ne mogu primijeniti u cijelosti, no ova radionica je primjenjiva u potpunosti što je iznimno važno” – naglasila je Maja Uhlir Bosorić. Ivana Smola Anđal iz OSIT Bjelovar istaknula – “Svaki ovakav praktični rad i vježbe velika je pomoć u radu i drago mi je da sam prisustvovala”. Radionicu je organizirala Sandra Miličić Kordić bacc.therap.occup – “Razmijena inozemnih iskustava i načina rada dodatna je vrijednost našem radu, uz to važano je druženje te širenje znanja i iskustva.”- naglasila je.

Svrha predavanja bila je upoznati polaznice s osnovama Trigger-Point (TRP) terapije.

“Polaznice tečaja upoznate su s metodama dijagnostike TRP-a te s ranijim, kao i sadašnjim metodama liječenja istih.
U svrhu bolje prezentacije o patofizioloigiji TRP-a, na jednoj od polaznica ovaj put je odrađena i istoimena terapija na gornjim ekstremitetima. Paralelno se odvijala i aktivna komunikacija u krugu ostalih polaznica tečaja.
Isto tako, polaznice su upoznate s osnovama što boljeg konzerviranja postignutih uspjeha u pokretu – rastezanje, koje se aktivno i pasivno demonstriralo.” – objasnio je Marko Grgić

Dodajmo da je primarni cilj radne terapije omogućiti osobama sudjelovanje u aktivnostima svakodnevnog života. Radni terapeut postiže cilj kroz rad sa ljudima i zajednicom kako bi unaprijedio njihovu sposobnost za sudjelovanje u aktivnostima koje oni sami žele, u aktivnostima koje moraju izvoditi ili se od njih to očekuje. Također, radni terapeuti djeluju kroz modifikaciju aktivnosti ili okoline radi bolje podrške izvođenja aktivnosti. Svaka ovakva radionica odličan je primjer da se struka razvija, a vježbe su samo dodatni element koji će pomoći u tom procesu.

Please follow and like us: