Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Događaji

Svake godine 21.ožujka u svijetu se obilježava Dan osoba s Down sindromom. Obucite rasparene šarene čarape i podržite!

Ove godine 21. ožujka od 10 – 12:30 sati u središnjem gradskom parku u Bjelovaru, na Gradskom paviljonu uz prigodni program obilježiti će se Dan osoba s Down sindromom. Događaj je zamišljen kao okupljanje, razmjena iskustava, druženje te zajedničko fotografiranje. Poseban naglasak je upoznati javnost s tim dragim i emotivnim osobama, te potaknuti empatiju građana.

Prosječno se jedno od 650 novorođene djece rađa s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalan tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta. Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine genetičar Jerome Lejeune kada je na 21. paru kromosoma otkrio još jedan kromosom viška – umjesto 2 tu su se nalazila 3 kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Downov sindrom kao naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika potječe od engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji je još 1866. godine prvi opisao sindrom kod osoba s određenim stupnjem poremećaja u razvoju  (mentalni hendikep). Svjetski dan osoba s Down sindromom prvi puta obilježen je u Singapuru 2006. godine.

21. ožujka na prvi dan proljeća obucite rasparene čarape! Nošenjem rasparenih šarenih čarapa pokazuje se podrška osobama s Downovim sindromom kako bi se što bolje integrirale u naše društvo.

Please follow and like us: