Subota, 13 srpnja, 2024
Događaji

Radna terapija: Vrijedna ekipa Udruge OSIT Bjelovar na Bilogori je uspjela posaditi čak i smilje!

Rajčice, kupus, tikvice, pa čak i smilje, samo su neka od čuda koja rastu u povrtnjaku Udruge osoba s intelektualnim teškoćama „Bjelovar“. Brojno povrće i bilje posađeno je kroz radionice koje se provode u sklopu projekta „Moje sigurno mjesto“ koje je bjelovarskoj udruzi odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Aktivnosti su planirane tijekom tri godine, a tijeku je druga godina provedbe. Na opće zadovoljstvo članova udruge, u sklopu projekta na ugovor o djelu zaposlena jedna osoba, poljoprivredna tehničarka Mirjana Juratovac koja ih uči kako podignuti i održati povrtnjak.

Prolazak kroz sve faze

-Učimo i prolazimo sve faze, od pripreme tla, do sijanja, preko stavljanja presadnica u zemlje, njege biljaka i, na kraju, ubiranja plodova. Ove godine u vrtu imamo različite vrste povrća i povrtnjak nam je bogat. Svi rado sudjeluju u tim našim aktivnostima na otvorenom, imaju jako veliku volju i potrebu da budu korisni – priča gđa Mirjana, dodajući kako je pojedincima potreban nadzor i pomoć oko radova, no i kako je svi slušaju i poštuju.

To i ne čudi, s obzirom da je gđa Mirjana dugogodišnja prijateljica bjelovarske Udruge osoba s intelektualnim teškoćama.

-Prvi put sam došla u Udrugu 1. lipnja 2017. godine, nakon što sam ondje dobila posao u sklopu javnih radova. Moram priznati da prije toga nisam ni znala za Udrugu, znala sam da u Bjelovaru imamo Udrugu osoba s invaliditetom, no ne i da postoji mjesto gdje se okupljaju i osobe s intelektualnim teškoćama – prisjeća se naša sugovornica.

Dodaje kako se vrlo brzo u novu ekipu s posla zaljubila. Toliko da je onamo nastavila odlaziti i nakon što joj je istekao ugovor u javnim radovima.

-Nastavila sam ondje volontirati jer sam jako zavoljela članove. U društvu vlada toliko predrasuda prema ljudima s intelektualnim teškoćama, no to su vrlo tople, neiskvarene i iskrene osobe. Imaju sve ono što nama drugima nedostaje, a itekako nam je potrebno. Svakome bih preporučila da odvoji samo malo vremena i provede ga volontirajući u ovakvim udrugama – smatra gđa Mirjana, koja vjeruje kako su na taj način svi na dobitku, i osobe s intelektualnim teškoćama i volonteri.

Radna terapija

Gđu Mirjanu članovi bjelovarske Udruge obožavaju. Osim što je prvorazredna vrtlarica od koje su naučili puno toga, ona je i vrhunska kuharica i, što je najvažnije, velika prijateljica koja je puno dala udruzi. Posljednji zajednički projekt, veliki vrt, od velike je koristi za članove Udruge.

-Vrtlarenje i rad s gđom Mirjanom za naše je članove korisno i to je jedan od oblika radne terapije. Osobama s intelektualnim teškoćama nužno je ponuditi ovakve aktivnosti kako bi postali svjesni važnosti rada, vlastitih mogućnosti, kao i da bi osvijestili činjenicu da mogu biti korisni društvu – kaže voditelj bjelovarske Udruge Mario Blaha.

Za njih, dodaje, nema većeg zadovoljstva i sreće nego kad za ručak pripreme salatu od rajčice koju su samo plijevili, zalijevali i ubrali.

-Sve povrće i bilje koje proizvedeno potpuno je zdravo i ekološki uzgojeno. Dakle, u našem vrtu se ne koriste nikakve kemikalije, nema insekticida i pesticida, sve što ubiremo na kraju sezone rezultat je rada ruku naših korisnika – ponosno ističe Blaha.

Foto: Udruga OSIT Bjelovar

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Please follow and like us: