Subota, 13 srpnja, 2024
Događaji

Primjer dobre prakse: Pulska tvrtka već šest godina uspješno zapošljava osobe s invaliditetom

Sjajan primjer dobre prakse vezane uz integraciju osoba s invaliditetom, posebice osoba s intelektualnim teškoćama, stiže iz Pule.

Tamošnji Centar za društveno poduzetništvo d.o.o. već treću godinu  uspješno surađuje s gradskom tvrtkom Pula parking d.o.o. na poslovima kontrole prolaska i propuštanja automobila osoba s invaliditetom na kupalištu Valkane u Puli. Zaposlenici Centra ovaj posao obavljaju tijekom ljetnih mjeseci, svaki dan od 9 do 18 sati, vodeći računa da u komunikaciji s vozačima omoguće parkiranje na spomenutom kupalištu osobama s invaliditetom s važećim znakom pristupačnosti.

Uspješni projekti

-Ova suradnja pokazala se uspješnom jer, uz veoma male intervencije koje vozači poštuju i podržavaju, uvijek ima slobodnih mjesta za osobe s invaliditetom kojima je na taj način omogućen lakši pristup kupalištu prilagođenom osobama s invaliditetom. Dodatna vrijednost ove suradnje je što dogovoreni poslao vrijedno izvršavaju radnici koji su osobe s intelektualnim teškoćama – ističu u pulskom Centru za društveno poduzetništvo.

Slične projekte pulski Centar provodi već šest godina. Tvrtka je 2018. godine osnovana na inicijativu Centra za inkluzivnu podršku i zapošljavanje INPROMO, a usmjerena je na zapošljavanje i održavanje zaposlenosti osoba s intelektualnim teškoćama kroz rad u zaštitnim uvjetima te drugih osoba s invaliditetom.

-U izjavi o osnivanju društva ugrađeni su kriteriji prepoznavanja organizacije kao društvenog poduzetnika što znači da je poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvoren višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice – napominju u Centru.

Zakonska obveza

Dodaju kako, osim navedenog, posluju i s drugim tvrtkama u Istri čime je omogućeno zapošljavanje i rad ukupno 18 osoba s invaliditetom, čime čak 86 posto svih radnika čine upravo osobe s invaliditetom.

-Navedeno omogućava tvrtkama koje nisu u mogućnosti kod sebe zaposliti osobu s invaliditetom, zamjenski ispuniti zakonsku obvezu zapošljavanja osoba s invaliditetom ugovaranjem poslovne suradnje s nama. U tu svrhuCentar za društveno poduzetništvomože pružati dogovorene usluge poput čišćenja i održavanja ili izraditi jednostavne tekstilne proizvode za poslovne i promotivne potrebe budući okviru Centra djeluje i pogon za šivanje u Labinu – zaključuju u Centru.

Foto: Centar za društveno poduzetništvo Pula

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Please follow and like us: