Subota, 13 srpnja, 2024
DogađajiVažni događaji

Priča o obilježavanju dana osobnih asistenata započela je 8.10.2021. godine na inicijativu Udruge Srce

Drugo obilježavanje dana osobnih asistenata čije je obilježavanje počelo 8.10.2021. godine na inicijativu Udruge Srce iz Svetog Ivana Zeline

Priča o obilježavanju Dana osobnih asistenata započela je 8.10.2021. godine, na inicijativu Udruge Srce zbog  važnosti isticanja i promocije radnog mjesta osobni asistent bez kojeg bi osobe s invaliditetom često bile isključene iz aktivnosti društvene zajednice, a kvaliteta njihova življenja bila bi znatno smanjenja.

Unatoč bitnoj polaznoj tezi i činjenici da je posao osobnog asistenta društveno važan posao, isti je dalje potplaćen i nedovoljno prepoznat u društvu. Kroz objavu natječaja za zapošljavanje osobnih asistenata Udruga uviđa kako velik broj građana ne poznaje opis posla osobnog asistenta te je samim time i interes za javljanje na otvorene natječaje smanjen. Udruga Srce počela je s pružanjem usluge osobne asistencije 2010. godine za jednu osobu. U razdoblju od 2010. godine do danas, kroz programe Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda Udruga je osigurala uslugu osobne asistencije za 16 osoba s invaliditetom, od kojih je 5 osoba s tjelesnim invaliditetom i 11 osoba s intelektualnim teškoćama. Osobe s intelektualnim teškoćama po prvi put su uključene u program osobne asistencije 2017. godine.

Obilježavanje Dana osobnih asistenata, uz podršku drugih Udruga na području Republike Hrvatske, osobnih asistenata i osoba koje predmetnu uslugu koriste, ima cilj upoznati društvo o ulozi osobnog asistenta, važnosti te usluge, promjenama koje donosi u živote osoba koje ju koriste, samih osobnih asistenata i društva općenito.  

S tim ciljem Udruga Srce snimila je film „Osobni asistent“, a ovogodišnji Dan osobnih asistenata započeo je njegovom promocijom u Pučkom otvorenom učilištu Sveti Ivan Zelina. Film je posvećen osobnim asistentima, koji čine 12 od ukupno 30 zaposlenika Udruge Srce, a pojedini od njih posao osobnog asistenta obavljaju duže od 5 godina.

„Ponosna sam jer je Udruga Srce utrla put i svojim primjerom potaknula i druge zajednice na isticanje važnosti uloge osobnih asistenata u životu svake osobe s teškoćama. Ono što bih htjela istaknuti kao majka djevojke koja koristi uslugu osobne asistencije je da ste vi jedna vrlo važna osoba u našim životima. Osoba kojoj smo u potpunosti povjerili svoje dijete, dopustili da uđete ne samo u prostore naše kuće, nego u obitelji i naše živote. S vama dijelimo navike, jake i slabe strane te ste svojom svakodnevnom prisutnošću postali neizostavan član obitelji. Hvala vam za svaki trenutak prisutnosti, na vašoj pouzdanosti i vjernosti. Sve vas volimo“ riječi su kojima je predsjednica Udruge Đurđa Penava pozdravila osobne asistente.

U snimanju filma „Osobni asistent“ sudjelovali su osobni asistenti i članovi Udruge koji koriste uslugu osobne asistencije i Nikolina Bešlić, voditeljica projekta „Osobni asistent“.

Uz isticanje važnosti uloge osobnog asistenta, koja podrazumijeva aktivnu podršku samo u onim poslovima koje osoba ne može obavljati samostalno, film donosi i životne priče dviju osoba kojima je usluga osobne asistencije donijela slobodu življenja, mobilnost, kvalitetu života, sigurnost i ostanak u zajednici.

Please follow and like us: