Subota, 13 srpnja, 2024
DogađajiVažni događaji

  PREDAVANJA, RADIONICE I DRUŽENJE U TUHELJU

Treća godina provedbe trogodišnjeg programa Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

„Kvalitetna edukacija udruga – put u nove izazove III“ – TUHELJSKE TOPLICE 16.-18.01.2023.

U organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama u Tuheljskim toplicama organiziran je kamp za članove svih udruga članica Saveza, roditelje i štićenike. Riječ je o druženju u kojemu je pripremljen program s brojnim edukacijama, radionicama i aktivnostima za sve prisutne.

Prvog dana predavač je bio prof. dr. sc. Nino Žganec s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu s temom “Obilježja i važnost socijalnih usluga u životu zajednice”. Istaknuo je kako je u našoj državi naglašena velika centralizacija socijalne skrbi, koja traži uvid i kontrolu ali u isto vrijeme bježi od odgovornosti. Profesor je naglasio da odgovorni, kako na nacionalnoj tako, tako i lokalnoj razini, ne razumiju da značajna financijska sredstva treba ulagati u društvo kroz sve segmente. Naglasio je kako je često odgovornima puno lakše uložiti novac u materijalno kao što su zgrade, nogometna igrališta, fontane, pa i u tvornice, jer one proizvode nešto opipljivo, nešto materijalno, dok s druge strane smatraju da ulaganje u društvo ne donosi profit jer se u tom segmentu djelovanja „ništa se ne vidi“. Istaknuo je da ne razumije da bez zdravog društva, sva ta materijalna bogatstva i proizvodi ne vrijede ništa te postavio pitanje „Za koga sve to, ako je društvo “bolesno”?. Prof. Žganec smatra da je to jedan od razloga zašto nam mladi odlaze iz države. Ističe – to nije zbog novaca i plaće, već zbog razočaranja u sustav, u osobe na vlasti. Upravo zato jer se ne poštuju konvencije i ljudska prava.

Nakon profesora Žganeca, izuzetno zanimljivu temu o kojoj se posljednjih mjeseci dosta govorilo,  “Odmor od skrbi – razvoj nove socijalne usluge” – predstavili su Martina Pavić, mag. rehab. educ., Filipa Bašić, bacc. therap. occup. i Ivana Poslon Hrvoj, dipl. soc. rad., Centar za rehabilitaciju Zagreb. Ova inovativna i nova socijalna usluga prvenstveno je namijenjena obiteljima osoba s bilo kojim oblikom invaliditeta, roditeljima njegovateljima i svima onima koji nisu u niti jednom obliku socijalne skrbi i sav teret brige je na njihovim leđima. Riječ je o usluzi koja predviđa okupljanje i zapošljavanje stručnog tima, edukacijskog rehabilitatora, višeg radnog terapeuta, socijalnog radnika te psihologa i nekoliko asistenata. Naglašavaju kako je potrebno formirati mobilni tim, koji odlazi u domove obitelji osoba s invaliditetom te kroz razne radno-terapijske aktivnosti s osobom s invaliditetom, ali i vrlo važno, s roditeljima i članovima obitelji, nastojati će se, uz stručan rad, osigurati i “slobodno vrijeme”. Često roditelji njegovatelji skrbe o svojim bližnjima 24 sata dnevno, bez bolovanja i godišnjeg odmora, a ovo je upravo prilika da dobiju malo slobodnog vremena i odmore se. Osobama s invaliditetom ove aktivnosti dale bi novi smisao života, a uz pomoć asistenta oni dobivaju mogućnost uključivanja u zajednicu, mogu se družiti se s novim osobama, stjecati nove prijatelje. Uz to, takvim pristupom može se poboljšati svakodnevni život roditelja koji o osoba s invaliditetom o kojima se skrbi 24 sata. Ovaj projekt prepoznat je i u nadležnom Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te će se dodatno raditi na njegovom usavršavanju i uvođenju u sustav. Sigurni smo da će ukoliko zaživi ovaj projekt biti od velike koristi za sve, istaknuto je prvog dana kampa u Tuhelju.

Please follow and like us: