Subota, 13 srpnja, 2024
Događaji

Osobe s intelektualnim teškoćama u orahovačkom kraju društvo prihvaća i voli zahvaljujući aktivnostima Udruge Jaglac

Iza članova i stručnih suradnika Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Jaglac iz Orahovice još je jedna godina uspješne provedbe europskog projekta „Jaglac – moj drugi dom“. Ova hvalevrijedna priča započela je još 2016. godine, a sve do danas Udruga se prijavljuje na različite europske projekte te uz pomoć jedinica lokalne samouprave sve ovo vrijeme uspijeva osigurati kontinuiranu uslugu poludnevnog boravka za osobe s intelektualnim teškoćama s područja dvije županije – Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske.

Novi europski krug programa započeo je u lipnju prošle godine te se nastavilo s brojnim aktivnostima kojima je cilj osobe s teškoćama bolje pripremiti za samostalan život te spriječiti ili barem odgoditi odlazak u neku od institucija.

Nove ideje

Ovih dana pak u Belom Manastiru, u prostoru Udruge Projekt građanske demokratske inicijative, održana je dvodnevna edukacija – Analiza provedbe programa „Jaglac – moj drugi dom“, koju je vodila dugogodišnja vanjska suradnica Udruge Jaglac mr.sc. Darija Krstić. Na edukaciji je, uz članove Udruge, bila i predstavnica partnera u projektu, Obiteljskog centra PS Virovitičko-podravske, Sandra Matošina Borbaš.

-Okupili smo se kako bismo analizirali ono što smo do sada napravili u sklopu projekta te zajednički promislili o smjernicama za budućnost, odnosno o tome što bismo još mogli učiniti da unaprijedimo i dodatno razvijemo ovaj program – otkriva predsjednica Udruge Jaglac Lidija Stojković.

Dosadašnjim radom i aktivnostima svi su, kaže, zadovoljni, a na skupu su iznesene i konkretne ideje za dizanje ove priče na višu razinu.

-Ideja nije nedostajalo, a složili smo se, među ostalim, kako bi program bili dobro proširiti, tako da u njega uključimo i djecu s teškoćama u razvoju – kaže naša sugovornica

U sklopu programa „Jaglac – moj dom“ osmišljeni su brojni sadržaji za korisnike koji se svakodnevno druže u Udruzi, ali i izvan nje provode brojne aktivnosti, s ciljem da se što bolje integriraju u zajednicu.

-Redovito odlazimo u grad, družimo se s našim sugrađanima, sudjelujemo u zajedničkim aktivnostima, organiziramo izlete i slično. Korisnici u boravku imaju osiguran i topli obrok i skrb naših suradnika i volontera. Moram priznati da su osobe s intelektualnim teškoćama u našoj zajednici već jako dobro integrirane i drugi ljudi ih lijepo prihvaćaju. Sretni smo zbog toga – kaže Stojković.

Podrška lokalne zajednice

Dodaje kako o podršci zajednice najbolje svjedoči i financijska potpora jedinica lokalne samouprave u tom dijelu Slavonije. Kako odobrena europska sredstva od 25 tisuća eura na godišnjoj razini nisu dostatna da se pokriju svi troškovi provedbe, posljednjih pet godina u tome spremno pomažu gradovi i općine s čijem područja dolaze članovi Udruge Jaglac.

-Partneri na provedbi projekta su nam Grad Orahovica i Obiteljski centar PS Virovitičko-podravska, a uz Grad Orahovicu, financijsku podršku nam pružaju i Virovitičko-podravska županija, Grad Našice te općine Crnac, Čačinci, Mikleuš, Zdenci i Feričanci. Od srca im hvala na tome jer bi bez te potpore projekt bio teško provesti – kaže Stojković.

Vrijednost projekta prepoznali su i mnogi drugi – brojni volonteri, stručni suradnici i obični građani. A za same korisnike, život bez „Jaglaca“ već je praktički nezamisliv pa su u orahovačkoj udruzi uvjereni kako će i nakon isteka službenog europskog programa u lipnju 2026. godine pronaći novi način da nastave s ovom hvalevrijednom pričom.

Foto: Udruga Jaglac

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Please follow and like us: