Četvrtak, 30 studenoga, 2023
Događaji

Okrugli stol HSUIR – Siromaštvo i isključenost invalida

Koliko je u Republici Hrvatskoj uspješna borba protiv siromaštva i isključenosti osoba s invaliditetom, ima li pomaka u smanjivanju socijalnih razlika, prati li zakonodavstvo europske i svjetske trendove u ublažavanju siromaštva, koliki trud ulažu brojne udruge pružajući pomoć najugroženijima… Bile su to neke od najvažnijih tema spomenute 17. listopada na Okruglom stolu ‘Borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom’, u organizaciji Hrvatskog saveza udruga invalida rada, u okviru Razvojne suradnje Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Na skupu su sudjelovali i predavači iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom, Zajednice SOIH, Udruge MoSt te UIR Đakovo.

Najvažniji je cilj Nacionalne strategije RH do 2030. godine – smanjiti broj osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti na manje od 15 posto, dok je za brojne reforme predviđeno 276 milijuna eura. Zakon o osobnoj asistenciji, kao i Zakon o inkluzivnom dodatku, značajni su pomaci u poboljšanju standarda osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, dok su mnoge promjene članaka Zakona o socijalnoj skrbi te povećane naknade i prava invalida i njihovih obitelji na putu ublažavanja povećanih troškova života.

Kako je ovaj skup održan na Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, spomenut je i problem beskućnika na ulicama hrvatskih gradova, čiji se broj procijenjuje na više od tisuću. Dramatična je i činjenica da u našoj zemlji oko milijun ljudi živi u riziku od siromaštva, a posebno zabrinjava podatak o transgeneracijskom siromaštvu, spirali neimaštine koja ponekad pogađa i četiri generacije u obitelji.

Tekst napisao Danko Kobali

Please follow and like us: