Utorak, 16 travnja, 2024
Događaji

“Kuća Danica” otvorila vrata osobama s intelektualnim teškoćama

Osobe s intelektualnim teškoćama odsad imaju još jedno stambeno utočište, jer je danas u Puli otvorena »Kuća Danica« namijenjena upravo njima. Riječ je o stambenoj jedinici u kojoj će boraviti Amir i Jadran, dva člana Centra za inkluziju i podršku u zajednici koji im je, u suradnji s Gradom Pula, omogućio izvaninstitucionalni smještaj.

– Osobe s intelektualnim teškoćama su se nekako uvijek, kroz povijest, nalazile na margini društvenih zbivanja. Ovim projektom želimo ih staviti u fokus, rekao je predsjednik Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Istre Ozren Catela podsjećajući da je prostor od Grada zatražen prije godinu dana.

– Ovakvih stambenih zajednica ima sedam, ali je ovo prvi put da nam je Grad Pula dao nekretninu, nakon 13 godina koliko smo je tražili, naglasio je Catela pojasnivši zbog čega stambena jedinica nosi upravo taj naziv.

– Danica je kuma i ova kuća se zove po njoj, ona je mama jednog našeg člana iz Labina. Kad netko pita zašto se kuća zove Danica, reći ćemo da odu njoj i vide što je ona sve napravila, a u početku je bilo jako teško. Danica je krala od sebe doma, svoje, da bi nosila našim članovima, kazao je Catela predstavljajući Danicu Davidović, majku mladića s intelektualnim teškoćama.

– Naša organizacija smatra da svatko ima pravo na dostojanstven život u zajednici. Ovim projektom koji je sad, nažalost, na samom kraju, željeli smo stvoriti uvjete da i osobe s intelektualnim teškoćama žive život dostojan čovjeka. Smatramo da smještaj u institucije nije pravo rješenje, da svatko može i ima pravo uživati u svim aspektima života i koristiti sve resurse koje zajednica pruža.

Ono što je jako bitno je da imamo podršku naše lokalne sredine. Trinaest godina pokušavamo stvoriti uvjete da Pula postane prijatelj organiziranog stanovanja i to se tek sada uspjelo realizirati, uz podršku nadležnog upravnog odjela Grada Pule koji nas je podržao i dodijelio nam ovu kuću koja će postati dom za dvije osobe s intelektualnim teškoćama, zaključio je Ozren Catela.

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić zahvalio je Cateli i njegovom timu te svima koji su sudjelovali u projektu.

Izvorni članak ojavljen u “Glas Istre” možete pogledati na linku

Please follow and like us: