Subota, 13 srpnja, 2024
Događaji

KAJKAVSKI ABECEDARIJ I SLIKOVNICA ”MJESTO ZA PRIJATELJSTVO

Udruga je Mali princ uspješno i s velikim ponosom završila prethodnu 2022. godinu. Osim svečanoga otvorenja novog prostora Kuće podrške Mali princ, održane u prosincu, blagdanski mjesec i cjelokupnu godinu završili su uspješnom realizacijom još jednoga programa.

U pitanju je program ”Slovo po slovo, slika do slike” financirane od strane Zaklade Hrvatska za djecu, a u odobrenom iznosu od 49.435,62 kn. Cilj je ovoga programa ostvarivanje i promicanje prava djece i mladih s intelektualnim teškoćama te njihova bolja vidljivost u javnosti i uključenost te stvaranje društvene dobrobiti. Članovi su Udruge tijekom provedbe projekta osmislili književni/jezični (slovo po slovo) i popratni likovni sadržaj (slika do slike) dviju različitih narativnih formi.

Odabrane su forme kajkavski abecedarij i slikovnica. Odabirom abecedarija i to upravo kajkavskoga, stvorena je knjižica za sve predškolce i prvašiće, a koja će im olakšati put poznavanja, razumijevanja i razlikovanja slova hrvatske latinice. Bogatstvo je ovoga abecedarija i činjenica da čuva i širi bogatstvo kajkavskoga dijalekta, budući da su svakome slovu pridruženi pojmovi na kajkavštini s pripadajućom ilustracijom članova Udruge. Na kraju je abecedarija dio sa zadacima o poznavanju slova, ali i bogatstva kajkavštine i podneblja đurđevačkoga kraja.

Slikovnica Mjesto za prijateljstvo također donosi lokalni, autentični pečat svojstven autorima odnosno članovima Udruge. Naime, mjesto je radnje grad Đurđevac, uže lokaliziran i u prostor Udruge Mali princ što je vidljivo i iz ilustracija. Nadalje, glavni je lik dječak Petar – osoba koja je drugačija, koja ima određene poteškoće. Pripovjedačkim i opisivačkim dijelom čitatelj će spoznati kako je to biti drugačiji, kojima se psihološkim, emocionalnim i društvenim preprekama takva osoba susreće te koja je važnost postojanja mjesta kao što je Udruga – mjesta gdje svatko može pronaći prijatelja.

Promocija je održana u četvrtak, 29. prosinca u novim prostorima Udruge. Metodologiju rada za nastanak ovog prvog autorskog materijala članova Udruge objasnila je Anja Senjan. Važni suradnici pri realizaciji projekta bili su i Zoran Vidaković, nastavnik likovne kulture, zadužen za autentične ilustracije slikovnice te Ante Topolčić zadužen za grafičku pripremu oba materijala za tisak.

Please follow and like us: