Četvrtak, 30 studenoga, 2023
DogađajiVažni datumi

Izložba fotografija “Stavi naočale, promijeni pogled” udruge OSIT “Jaglac”

16. svibnja 2023.g. Udruga osoba s intelektualnim teškoćama “Jaglac” iz Orahovice, u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Virovitica, na Nacionalni dan osoba s intelektualnim teškoćama organizirala je izložbu fotografija pod nazivom “Stavi naočale, promijeni pogled”.

Na početku su sve prisutne pozdravili ravnatelj Knjižnice Robert Fritz i predsjednica Udruge Đurđa Šimatović, dok je izložbu službeno otvorio zamjenik župana virovitičko – podravskog Marijo KlementMartina Kukuruzović je upoznala prisutne s ciljem obilježavanja Nacionalnog dana osoba s intelektualnim teškoćama – senzibiliziranje javnosti na prava i mogućnosti osoba s intelektualnim teškoćama, ali i kako bi se pokazalo da su i oni dio zajednice u kojoj žive.

Davor Hlavati je predstavio Ivonu Žagar, voditeljicu poludnevnog boravka i autoricu fotografija koje su nastale tijekom aktivnosti boravka u udruzi Jaglac, gdje svi Jaglaci rado dolaze i imaju mnogo prijatelja. Ivona Žagar je izjavila kako je fotografijama željela prezentirati osobe s intelektualnim teškoćama u drugačijem svjetlu, zapravo u onom svjetlu u kojem ih najčešće ne vidimo jer prvo vidimo invaliditet/teškoću, a tek onda osobu koja ima pravo na mjesto u društvu. Fotografije ih prikazuju u svakodnevnim aktivnostima u kojim uživaju i koje otkrivaju njihove različite interese i talente.

Po završetku protokola otvaranja uz osvježenje i druženje posjetitelji su se fotografirali s naočalama kako bi druge oko sebe vidjeli poput sebe, jer se “samo srcem dobro vidi”. Udruga Jaglac zahvaljuje suorganizatorima, medijima i svim predstavnicima javnog, poslovnog i civilnog sektora koji su uveličali ovaj događaj.

izvor: OSIT Jaglac

Please follow and like us: