Utorak, 16 travnja, 2024
Događaji

Ima li empatije u radu s osobama s intelektualnim teškoćama? Odgovor na to pitanje dali su stručnjaci iz Slovenije

Drugi dan Kampa Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama u Tuheljskim toplicama okupio je brojne stručnjake iz Hrvatske ali i susjedne Slovenije.

Već prvo predavanje izazvalo je veliko zanimanje, tema prezentacije bila je „Mogućnosti ERASMUS + programa za osobe s invaliditetom“. Predavačice Mirela Szabo, prof. defektolog i Dejana Varnica, mr. spec. školske i predškolske psihologije, Osnovna škola Josipa Matoša Vukovar dale su osnovne informacije kako i na koji način koristiti programe. Naime, iako se smatra da su ERASMUS + programi namijenjeni i vezani uz obrazovne institucije i školski sustav, jer oni ih najviše koriste, informacije koje su prisutni dobili otvaraju brojne mogućnosti i za udruge koje okupljaju osobe s intelektualnim teškoćama.

Druga tema, drugog dana kampa u Tuhelju “Zapošljavanje osoba s invaliditetom u sektoru turizma i ugostiteljstva – primjer dobre prakse”, prezentirala je Ivana Matoš Buršić, dipl. psih., iz Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO). Slijedeća tema bila je posebno u fokusu prisutnih, a riječ je o  “Poticaji pri zapošljavanju osoba s invaliditetom” koju je prezentirala  Ana Marinović, struč. spec. oec. iz Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI). Kako do poticajnih mjera koje su uvedene kao nove te koje su promjene u iznosu poticaja, obzirom na promjenu valute iz kune u euro te kako ostvariti poticaje i koji sve vrste poticaja postoje.

Prijepodnevna edukacija završena je „Analizom održivosti članica Hrvatskog saveza osoba s intelektualnim teškoćama“ koju su detaljno pripremili  Vanda Canjuga, mag. psych. i Bruno Kobali, mag. iur. iz Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama.

„Digitalne vještine osoba s intelektualnim teškoćama“ još je jedna tema koju je pripremila predavačica Alisa Fabris, mag. rehab. educ. s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a na tu temu nadovezalo se slijedeće predavanje  “Digitalna pismenost i inkluzija osoba sa intelektualnim teškoćama”  predavača i vrhunskog stručnjaka iz susjedne Slovenije  dr. sc. Stanko Blatnik iz IPAK – Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij Velenje i Marko Perkov, predsjednik Centra za inkluziju i podršku u zajednici. Stručni predavači objasnili su prednosti, mane te zamke digitalnih vještina i digitalne pismenosti u službi inkluzije.

Stručan dio edukacija završen je važnim pojmom “empatija” te temom  „Empatija u radu s osobama s intelektualnim teškoćama soba s IT“. Predavačica je bila  dr. sc. Sanja Selimović, IPAK – „Inštitut za simbolno analizo in razvoj informacijskih tehnologij“, Velenje, koja je na vrlo praktičan način, kroz stručno osmišljene vježbe i pomagala, objasnila s kojim se izazovima svakodnevno susreću osobe s raznim tipovima invaliditeta. Zaključak je bio da nema pravog rada i rezultata, ako nema empatije u svim odnosima u društvenoj zajednici, a pogotovo u radu s osobama s intelektualnim teškoćama.

Svoja izlaganja imale su i Udruge članice Hrvatskog saveza 

1. Korak dalje – udruga osoba s IT iz Daruvara – Renata Žukina

2. Srce – udruga osoba s IT iz Rijeke – Bojan Grbavac

3. Vjeverica – udruga osoba s IT iz Zagreba – Karmen Puškar i Nikol Čengić

Kroz dva dana za sve prisutne osobe s intelektualnim teškoćama organizirane su radionice:  

1. Kreativna radionica izrade sapuna – pod vodstvom  Svjetlana Bobinac, slikar-dizajner

2. Posjet Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama u Krapini

3. Aktivnosti u bazenu –  Karolina Štauber i Martina Dagostini, Centar za inkluziju i podršku u zajednici

Stručno i lijepo druženje u organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama ove godine bilo je bogato edukativnim i motivirajućim predavanjima za koje su angažirane osobe s iskustvom i referencama.

Please follow and like us: