Subota, 13 srpnja, 2024
Događaji

Đakovački „nevenovci“ na Danima otvorenih vrata učili o granicama i ljubavi!

Kako bi široj javnosti predstavili svoj rad i brojne programe i projekte koje provode, članovi Udruge za pomoć osobama s teškoćama u razvoju „Neven“ iz Đakova ovoga su mjesecu organizirali Dane otvorenih vrata. Ovo jedinstveno predstavljanje potrajalo je čak tri dana, tijekom koja su održane zanimljive kreativne radionice i predavanja. I to za sve uzraste, kako bi svatko mogao pronaći nešto za sebe, otkriva Petra Kirhmajer, voditeljica poludnevnog boravka u đakovačkoj Udruzi „Neven“.

Radionice za sve

-Tema naših ovogodišnjih vrata bila je „Granice su ljubav“ i tome smo zapravo prilagodili sve sadržaje koje smo organizirali i proveli tijekom za tri dana. Započeli smo s najmlađima, s djecom u dobi od tri do sedam godina za koje su zanimljive kreativne radionice održale kolegice logopedinja, edukacijska rehabilitatorica, psihologinja i odgojiteljica – otkriva Petra Kirhmajer.

Osim članova Udruge „Neven“, u radionicama su sudjelovali i vanjski članovi pa je tako, primjerice, „nevenovcima“ u goste stigao 1.A razred đakovačke Osnovne škole „Vladimir Nazor, a zajedničko druženje proteklo je u zabavi te uz pjesmu i smijeh.

-Osim radionice za djecu, organizirali smo i radionicu da korisnike našeg poludnevnog boravka u kojem trenutno imamo 28 članova. Oni u Udrugu odnosno boravak dolaze svakodnevno u dvije smjene i ovdje im organiziramo različite sadržaje – kaže naša sugovornica.

Organizatori Dana otvorenih vrata nisu zaboravili niti na članove obitelji osoba s teškoćama u razvoju. Za njih je tijekom posljednjeg dana ove manifestacije održano zanimljivo predavanje o postavljanju granica i izbjegavanju kazni i konflikata.

Još više gostiju

-Roditelji i drugi članovi obitelji imali su priliku čuti mnoštvo korisnih savjeta, a pojedine situacije pokušali smo sagledati iz različitih perspektiva. Primjerice, imali smo na radionici sestru jednog našeg člana, ali i ljude koji u obitelji nemaju osobe s teškoćama u razvoju – pojašnjava Kirhmajer.

Naravno, svoje mišljenje o kaznama i konfliktnim situacijama iznijeli su i sami „nevenovci“, detaljno pojasnivši što im se sviđa, a što ne sviđa i što bi rado promijenili kad je riječ o pravilima kod kuće, ali i u svojoj udruzi.

-U svakom slučaju, bilo je jako korisno i zanimljivo, a tema koju smo odabrali se može obraditi na više načina. Stoga razmišljamo da je dodatno proširimo, a Dane otvorenih vrata svakako ćemo organizirati i iduće godine. Vjerujem kako će nam tada u goste stići još više ljudi koji nisu povezani s udrugom, kako bi vidjeli što sve radimo i na koji način funkcioniramo – zaključuje Kirhmajer.

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Please follow and like us: