Subota, 13 srpnja, 2024
Događaji

Članovi daruvarske Udruge „Korak dalje“ dug društvu vraćaju inkluzivnim volontiranjem

Saška i Marijan, članovi daruvarske Udruge „Korak dalje“ koja se bavi zaštitom i promicanjem prava osoba s intelektualnim teškoćama i članova njihovih obitelji, kraj tjedna proveli su u Caritasu svoje Župe Presvetoga Trojstva Daruvar. Uz pomoć tamošnjih volontera sortirali su namirnice za svoje sugrađane.

Dio je to redovnog inkluzivnog volontiranje u koje udruga svoje članove uključuje već nekoliko godina.

-Inkluzivno volontiranje podrazumijeva volontiranje osoba u potrebi, kako bi pomogle drugim ljudima koji su također u nekoj potrebi. Naša zajednica redovito pomaže našoj udruzi i članovima, a ovo je način da se za to odužimo – pojašnjava Renata Žukina, predsjednica Udruge „Korak dalje“.

Vrijedne ruke

Dodaje kako daruvarski „korakovci“, kako ih od milja zovu u gradu, uživaju u ovakvoj vrsti aktivnosti, a provode je minimalno jednom mjesečno. U Caritasu pomažu u sortiranju namirnica i sličnim poslovima.

-Do suradnje s našim Caritasom došlo je prije otprilike dvije godine. Kod nas u udruzi bila je zaposlena tadašnja voditeljica Caritasa koja je inicirala ovakvu vrstu suradnje, što smo rado prihvatili. Ona je u međuvremenu otišla, no suradnja se, na obostrano zadovoljstvo, nastavila – kaže naša sugovornica.

Kaže kako ovakav oblik uključivanja u aktivnosti društvene zajednice za osobe s intelektualnim teškoćama jako puno znači te na njih djeluje terapeutski.

-U trenutku kad obavljaju te poslove, oni su itekako svjesni da nekome pomažu. Neki su svjesni i toga da ne mogu pružiti puno, no daju sve od sebe, u skladu sa svojim mogućnostima – kaže predsjednica udruge.

Osim u župnom Caritasu, vrijedni „korakovci“ rado su viđeni gosti i pomagači i u nekim drugim gradskim ustanovama i institucijama.

-Dva puta godišnje naši članovi volontiraju i Gradskom društvu Crvenoga križa. S njihovim volonterima i zaposlenicima odlazimo na teren kako bismo dijeliti pakete pomoći našim sugrađanima slabijeg socijalnog statusa, a prije toga članovi također pomažu u sortiranju i parkiranju namirnica i drugih potrepština – tumači Žukina.

Humanitarni projekti

Dugogodišnji partner udruge je i daruvarska Liga protiv raka za koju ekipa iz „Koraka dalje“ tijekom cijele godine skuplja čepove koje članovi Lige voze na otkup, a dobiveni novac ulažu u humanitarne projekte.

-Imamo i drugačije zajedničke aktivnosti, tako smo jednom prilikom zajednički skupljali novčane donacije za pomoć onkološkim bolesnicima – dodaje Žukina.

Članovi Udruge su, kaže, u svome gradu odlično prihvaćeni, a poznati su po brojnim projektima koje uspješno provode već godinama. Sudjeluju u gradskim događanjima, a njihovi ih sugrađani uvažavaju i prihvaćaju.

U program poludnevnog boravka koji udruga provodi trenutno je uključeno 15-ak odraslih osoba s intelektualnim teškoćama, a aktivno je i 15-ak djece i mladih s teškoćama u razvoju.

Foto: Udruga „Korak dalje“ Daruvar

Ovaj tekst je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Please follow and like us: