Četvrtak, 30 studenoga, 2023
DogađajiNajave događaja

50. obljetnica Udruge za pomoć osobama s teškoćama u razvoju „Neven“ iz Đakova

Pod pokroviteljstvom ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, gradonačelnika Đakova Marina Mandarića, nadbiskupa i metropolita đakovačko-osječke nadbiskupije Mons. Dr. Đure Hrnića, Medicinskog fakulteta i Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo iz Osijeka te okolnim općinama udruga „Neven“ kroz dva dana aktivnosti, slavi prvih pola stoljeća postojanja.

 Udruga “Neven” osnovana je 17. listopada 1973. godine. Kroz godine, brojne promjene dogodile su se u udruzi, od druženja jednom tjedno u prostorima Vrtića Đakovo do toga da su danas u Registru pravnih osoba koje pružaju socijalne usluge. Registrirani su za pružanje usluga poludnevni boravak, psihosocijalnu podršku, stručnu procjenu, ranu razvojnu podršku, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja, savjetovanje, psihosocijalno savjetovanje i osobnu asistenciju.

„Udruga ima 52 djelatnika koji uporno i s velikim srcem rade i pomažu djeci, roditeljima/skrbnicima, a u konačnici i cijeloj lokalnoj i široj zajednici. Jer ako najranjiviji među nama imaju mogućnosti ostvariti svoje mogućnosti i snove uz pomoć svih nas, tada je i zajednica zdravija i zadovoljnija. Zato se trebamo svi zajedno, iz dana u dan,  truditi i otklanjati i fizičke i psihološke prepreke koje otežavaju život invalidnim osobama i osobama s poteškoćama u razvoju.“ – istaknula je predsjednica udruge prim. Zdenka Konjarik, dr.med.pedijatar

No, kao i većina udruga u Hrvatskoj, „Neven“ nema vlastiti prostor u kojemu bi mogli organizirati sve aktivnosti na jednom mjestu.

„Naš plan i cilj je za 10 godina izgraditi vlastiti prostor na zemljištu koje nam je darovao Grad Đakovo. Riječ je o prostoru između Doma zdravlja i Hrvatskog Zavoda za socijalni rad – Područni ured Đakovo. Izradili smo Idejni projekt i radimo na pribavljanju ostale dokumentacije u nadi da ćemo se moći javiti na neki projekt koji će biti financiran od strane Europske unije.“ – naglasila je dr. Zdenka Konjarik

Program obilježavanja je bogat, traje dva dana 17. i 18. listopada, a obilježavanju će se pridružiti i udruge osoba s intelektualnim teškoćama iz gotovo svih krajeva Hrvatske.

Please follow and like us: